1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Süveyş Kanalı'nı tıkayan Ever Green Mısır’dan ayrıldı

Süveyş Kanalı'nı tıkayan Ever Green Mısır’dan ayrıldı

Süveyş Kanalı'nı tıkayan Panama bandıralı Ever Given adlı konteyner gemisi 550 milyon dolar tazminat ödeyerek Mısır’dan ayrıldı. 

Süveyş Kanalı'nı tıkayan Ever Green Mısır’dan ayrıldı

Enerji Günlüğü - Süveyş Kanalı'nı tıkayan Panama bandıralı Ever Given adlı konteyner gemisi 550 milyon dolar tazminat ödeyerek Mısır’dan ayrıldı. 

Petrol, doğalgaz ve kargo taşımacılığında Doğu ile Batı'yı birbirine bağlayan dünyanın en önemli su yollarından biri olan Süveyş Kanalı'nda kötü hava koşulları nedeniyle Mart ayında sıkışarak deniz trafiğinin 6 gün durmasına neden olan Panama bandıralı Ever Given yük gemisi,  3,5 ayın sonunda Süveyş Kanal İdaresi'ne 550 milyon dolar tazminat ödeyerek Mısır’dan ayrıldı.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, 3 ayı aşkın süredir Süveyş Kanalı'nın çıkışındaki Mur Gölü'nde tutulan "The Ever Given" isimli gemi, tazminat konusunda anlaşmaya varılmasının ardından getirildiği İsmailiye Limanı'ndaki hazırlıkların tamamlanmasının ardından Mısır kara sularından ayrıldı. Gemi Hollanda'nın Rotterdam Limanı’na gidecek.

Süveyş Kanalı İdaresi, 7 Temmuz'da gemi sahibi firmayı temsil eden Londra merkezli hukuk firması "Stan Marine" ile tazminat konusunda anlaştıklarını duyurmuştu. Süveyş Kanalı İdaresinin gemi sahibi firma ile tazminat konusunda 540 milyon dolar üzerinde anlaştığı ifade edilmişti.

Hint Okyanusu ile Akdeniz’i birbirine bağlayan, Mısır’daki Süveyş Kanalı’nda 24 Mart 2021 sabahı saat 05:00 sıralarında Ever Given adlı 400 metre uzunluğunda 224 bin tonluk dev bir gemi karaya oturmuş ve kanal trafiğe kapanmıştı. Kanalın iki yakasında uzun gemi kuyrukları oluşmuş ve deniz trafiğinin durması nedeniyle ham petrol, LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) ve pek çok ürün sevkiyatında aksamalar yaşanmıştı. Süveyş Kanal İdaresi, 6 gün süren çalışmaların ardından 29 Mart'ta dev yük gemisini yüzdürmeyi başararak kanalı deniz trafiğine açmıştı. Bu süreçte Mısır'ın günlük yaklaşık 12-14 milyon dolar zarara uğradığı tahmin edilirken, kazadan sonra göller bölgesine çekilen Ever Given'ın küresel ticarete verdiği günlük zararın ise 10 milyar dolar civarında olduğu belirtilmişti.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler