1. HABERLER

  2. PETROL

  3. TABGİS Başkanı Zülfikar: Türkiye akaryakıt satış ortalaması 6776 lt/gün

TABGİS Başkanı Zülfikar: Türkiye akaryakıt satış ortalaması 6776 lt/gün

TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, Türkiye’de akaryakıt bayilerinde satış ortalamasının 6776 lt/gün olduğunu söyledi. Antalya’da...

TABGİS Başkanı Zülfikar: Türkiye akaryakıt satış ortalaması 6776 lt/gün

Enerji Günlüğü – TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, Türkiye’de akaryakıt bayilerinde satış ortalamasının 6776 lt/gün olduğunu söyledi. 

Antalya’da düzenlenen 9. Türkiye Enerji Zirvesi kapsamında, Türkiye Akaryakıt Piyasaları konulu panelinin açılış konuşmasını Petrol Piyasası Daire Başkanı Abdullah İnce yaptı. İnce,  2018 yılı faaliyetlerini etkileyen düzenlemeler hakkında bilgi verdi. 

ZÜLFİKAR: SEKTÖR OLARAK YERLERDE SÜRÜNÜYORUZ

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol Ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, toplantılarda sorunlar yerine artık çözümlerden bahsedilmesi gerektiğini belirterek, beş ana çerçevede çözüm önerilerini sundu. Zülfikar, “İstasyon başı satış oranlarına bakınca sektör olarak yerlerde sürünüyoruz” dedi. 

Zülfikar, çözüm önerilerinin başında dağıtıcı ve bayi marjlarının enflasyona göre belirlenmesi gerektiğini vurgulayarak şunları ekledi, “Akaryakıt istasyonlarının giderlerinin yüksekliği, dağıtıcı ve bayi paylarımızın İngiltere, İtalya, Fransa ve Almanya ile uyumlu olması gözetilirken; maliyetlerimiz ve ekonomik koşullarımız bu ülkeden çok farklıdır. Size sayılarla bilgi vereyim. Türkiye ile AB ülkeleri arasında benzinde bayi kar marjı vergili 4,57 TL/lt iken vergisiz 6,26 TL/lt’dir. Dolayısıyla bu kar marjlarıyla akaryakıt istasyonlarının ayakta durması çok zor. Ayrıca bayilerde finansal promosyonlar ve sadakat kartı uygulamaları kaldırılmalıdır”.  

Akaryakıt istasyonlarının en yüksek maliyetinin kredi kartı ile yapılan satışlar olduğunu da vurgulayan Zülfikar, satışların yüzde 60’ının kredi kartıyla yapıldığını ve kredi kartıyla yapılan satışların son bir yılda genel satışlar üzerindeki artışının %59 oranında olduğunu iletti. 

Türkiye genelinde akaryakıt satış ortalamasının günde 6776 litre olduğunu ileten Zülfikar, “Çözümler arasında nakliye ücretleri, bayi marjının dışında belirlenmelidir. Nakliye ücretlerinin güncellenmesi, kilometre ve referans aralıklarına göre yeniden gözden geçirilmelidir. Dağıtıcı ve bayi marjı enflasyon oranlarında güncellenmelidir. Elektronik satışlar yeniden düzenlenmeli ve şeffaflık ilkesine uyulmalı” diye konuştu. 

PÜİS BAŞKANI OKUMUŞ: “AKARYAKIT KARABORSASI OLUŞACAK” 

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Başkanı İmran Okumuş da 22 Nisan 2015’ten bu yana akaryakıt sektöründe çözülmesi gereken sorunların hala çözüm aradığını belirtti. Okumuş, “Sektör bölünmüş olarak yola devam ederse 10 yıl sonra yine aynı sorunları konuşuruz” dedi. 

PÜİS Başkanı İmran Okumuş, özellikle elektronik satışlarda dağıtım şirketinin elini taşın altına koyması gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu, “5015 sayılı Kanun ile ilgili değişikliğe ihtiyaç var. Akaryakıt bayilerinin üzerindeki mali sorumlulukların çözümünü dağıtıcı ve bayi sorumlusu birlikte çözmelidir. Çünkü kar marjı denilen şeyler artık bitti. Her gün yüzlercesi istifa ediyor. Korkuyorum akaryakıt kara borsası oluşacak! Çözüm bu salonda. Çok önemli bir katılımcı var. Sektörün kendi içinde kararlar alması ve kamuya öyle gitmesi lazım. Bu böyle olmazsa sektörün geleceği olmayacak. TÜPRAŞ çıkış fiyatlarının altında akaryakıt satıyoruz. 4 bin litrenin altında akaryakıt satan bayi sayısı 800’dür. Bu noktada şeffaflığa gereksinim var. Biz PUİS olarak adalet, şeffaflık, mali disiplin istiyoruz; bu üç ilkeden vazgeçmeyeceğiz”.

“STOKLAR 10 GÜNDE KALMALI”

Akaryakıt sektörünün sabır dönemi içerisinde olduğunu belirten Akaryakıt Ana Dağıtım Şirketleri Derneği (ADER) Başkan Yardımcısı Cemil Direkci ise, “Sektörde kar marjı her açıdan erimiş durumda” yorumunu yaptı. ADER Başkan Yardımcısı Cemil Direkci, kar marjlarının azalmasında en önemli etkenin enflasyon ve döviz kurları olduğunu belirtti. 

Direkci, “Ulusal stok konusunda 20 günlük ulusal stok yükümlülüğü 10 güne indiğinden sektör bir nevi nefes aldı. Bu sürecin önümüzdeki yıllarda da 10 günde kalmasını istiyoruz. 1,1 milyar dolar sektörel stok yükü getirmek çok adil olmayacaktır” diye konuştu.  

Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Başkanı Selim Şiper de, sektörde ciddi anlamda bir kusursuz fırtına estiğini belirterek, “Bu fırtınadan ancak birlik ve bütünlük içinde çıkarız. Ya beraber batacağız, ya beraber çıkacağız” dedi. Türkiye’de fiziki ürün kaçakçılığının kalmadığını ileten PETDER Başkanı Şiper, otomasyon ve benzeri tedbirlerle bu sorunun hemen hemen ortadan kalktığını kaydetti.

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler