1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TANAP kapasitesi 2 katına çıkarılacak

TANAP kapasitesi 2 katına çıkarılacak

Enerji Bakanı Dönmez, Azerbaycan gazını Avrupa’ya taşıması planlanan TANAP’ın kapasitesinin iki katına çıkacağını açıkladı.

TANAP kapasitesi 2 katına çıkarılacak

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Dönmez, Azerbaycan gazını taşıyan TANAP'ın kapasitesini iki katına kadar artırma kararı alındığını bildirdi. Bakan,16 milyar metreküp olan kapasitenin, 32 milyar metreküpe çıkarılacağını aktardı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye-Azerbaycan 2. Enerji Forumu sonrasında yaptığı basın açıklamasında, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki projelerin enerji güvenliğine katkı yaptığını dile getirdi. İki ülke arasında enerji güvenliğinin önemli gündem maddelerinden biri olduğunu ifade eden Dönmez, Azerbaycan Enerji Bakanı ile görüşmelerinden çıkan sonuçları açıkladı:

"TANAP boru hattı kapasitesini iki katına kadar artırma kararı çıktı. Şu anda TANAP yılda 16 milyar metreküp gaz taşıyor. Bunun 10 milyar metreküplük kısmı Avrupa'ya, 6 milyar metreküpü Türkiye'ye geliyor. İnşallah bu kapasiteyi kısa süre içinde iki katına, yani 32 milyar metreküpe çıkarmış olacağız. Şüphesiz bu kapasite artışından Türkiye de istifade edecek, aynı zamanda Avrupa'nın enerji arz güvenliğine katkı sağlayacak."

BOTAŞ VE SOCAR'IN ORTAK ŞİRKETİ FAALİYETLERİNE BAŞLIYOR

Dönmez, Bakü'de düzenlenen ilk toplantının iki ülke arasındaki yeni iş birliği diyaloglarını artırdığını belirten Dönmez, “Ülkelerimiz arasında hayata geçirilen ve hayata geçirilmesi beklenen projeler, her seferinde bizleri daha ileri taşıyacak yeni fırsatlar yaratıyor. Yakın zamanda, enerji sektörümüzdeki iş birliğini daha da ileriye taşıyacak hükümetler arası anlaşmaya imza atmayı planlıyoruz. Yine çok yakın bir zamanda BOTAŞ ve SOCAR’ın kurduğu ortak şirketin faaliyetlerine başlamasıyla ilişkilerimizi daha da ileriye taşımak için önemli bir adım atmış olacağız" açıklamasında bulundu.

IĞDIR'DAN NAHÇIVAN'A DOĞAL GAZ TEDARİKİ

Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov, enerji forumunda yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki enerji iş birliğinin gereklilik olduğuna işaret ederek, bu anlaşmanın bölgesel ve Avrupa ölçeğinde güvenli, sürdürülebilir enerji arzının garantisi olabileceğini söyledi. Ayrıca Şahbazov, Azerbaycan'ın Türkiye'deki sermayesinin 21 milyar dolara ulaştığını bildirdi.

Şahbazov, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) ve Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) projelerine ilişkin, Azerbaycan ve Türkiye’nin, Avrupa ülkelerinin ortaklık kurmaya çalıştığı enerji güvenliğinin sürekli sağlanmasında stratejik çıkarları olan ülkeler haline geldiğini aktardı. Azeri Enerji Bakanı, “TANAP, Türkiye'yi doğal gaz arzının önemli bir halkası haline getirdi ve gaz ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılıyor. Türkiye'ye Temmuz 2018'den Ekim 2022'ye kadar TANAP ile 18 milyar metreküp doğal gaz tedarik edildi. Bu yılın 9 ayında Türkiye'ye ulaşan 6,1 milyar metreküp doğal gazın 4,2 milyar metreküpü TANAP tarafından karşılandı. 2023'e kadar Türkiye'ye gaz ihracatımız 9,3 milyar metreküpe ulaşacak. TANAP ve TAP'ı büyütme planlarımız var. 2027'ye kadar Avrupa'ya doğal gaz arzını ikiye katlayarak enerji güvenliğini güçlendirme ve arzı çeşitlendirme misyonumuzu yenilemeyi amaçlıyoruz” açıklamasında bulundu.

Öte yandan Şahbazov, Iğdır'dan Nahçıvan'a yıllık 500 milyon metreküp doğal gaz taşıyacak boru hattı ile ilgili süreçlerin tamamlanmasını ve doğal gaz hattının yapımını sabırsızlıkla beklediklerini bildirdi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler