1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TANAP'tan radyasyon açıklaması

TANAP'tan radyasyon açıklaması

Enerji Günlüğü - Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Projesi kapsamında devam eden boru döşeme çalışmaları sırasında Ardahan'da radyosyon yayıldığı...

TANAP'tan radyasyon açıklaması

Enerji Günlüğü - Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Projesi kapsamında devam eden boru döşeme çalışmaları sırasında Ardahan'da radyosyon yayıldığı haberleri yalanlandı. 

Azerbaycan ŞahDeniz – 2 Sahası’ndan çıkarılan doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Projesi kapsamında devam eden boru döşeme çalışmaları sırasında Ardahan'da radyosyon yayıldığı haberleri üzerine TANAP bir basın açıklaması yaparak, haberleri yalanladı. 

Açıklamada, bazı yayın organlarında boru hattı kaynak çalışmalarında radyasyon salımı olduğu yönünde yer alan haberlerin kesinlikle gerçeği yansıtmadığı kaydedilerek, "Boru hattı inşasında, boruların birleştirilmesi sırasında kaynak rutin bir işlem olarak kullanılmaktadır ve kaynak yapımında tahribatsız muayene (non destructive examination) metodları uygulanmaktadır.

Bu uygulama sırasında Gürcistan Gümrük Kapısında, 4 Mayıs Perşembe günü radyasyon algılanması gerekçesiyle uyarı verilmiştir. Gürcistan sınırındaki inşaat sahasında yaşanan bu durum insan sağlığını tehdit etmeyecek boyuttaki radyasyon miktarının, sınırdaki hassas radyasyon ölçüm cihazları tarafından algılanması ve alarm vermesi sebebiyle meydana gelmiştir.

TANAP Projesi’nde ilgili çalışmalar tüm yasal izinler ve gereklilikler yerine getirilerek ve dünya standartlarına uygun şekilde yürütülmektedir." denildi.

TEKNİK AYRINTI VERİLDİ

Açıklamada ayrıca teknik ayrıntılara da yer verilerek, "Boru hattı inşaatlarında, boruların birbirine birleştirilmesi amacı ile yapılan kaynak işleminde kaynakların içlerinde hataların tespiti amacı ile radyasyon içerikli radyografi tekniği kullanılır. Radyografi method ile muayenede kullanılan tüm malzemeler ve ekipmanTürkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK)yönetmelik ve gerekliliklerine uygun yöntemlerle, TAEK tarafından lisanslandırılmış, onaylı kuruluş ve firmaların sağladığı, sertifikalı ve eğitimli personel tarafından kullanılmaktadır. Radyografik muayene esnasında sertifikalı ve eğitimli personel tarafından aktivitenin yapılacağı yerde ölçüm cihazları ile kontrol , güvenlik çemberi, ikaz işaretleri vb. gerekli güvenlik tedbirleri alınarak çalışmalar yürütülür." açıklaması yapıldı. 

Dün yayınlanan haberlerde 4 Mayıs Perşembe günü Türkgözü Sınır Kapısı’na 5 metre uzaklıkta TANAP’a ait boru hatlarında kaynak çalışmalarının yapıldığı sırada meydana gelen radyasyon salımını algılayan Gürcistan gümrüğündeki cihazlar uyarı verdiği yazılmıştı.

TANAP ÇALIŞMALARINDA RADYASYON PANİĞİ

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler