1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Tancan: Lisanssız güneş kurulumlarında basitleştirme önerilerine açığız

Tancan: Lisanssız güneş kurulumlarında basitleştirme önerilerine açığız

Enerji Bakan yardımcısı Abdullah Tancan, öztüketime yönelik lisanssız güneş enerjisi kurulumlarında iş ve işlemlerin daha da basitleştirilmesi yönünde gelecek olan tekniği ve iş güvenliğini riske atmayan önerilere her zaman açık olduklarını söyledi.

Tancan: Lisanssız güneş kurulumlarında basitleştirme önerilerine açığız

Enerji Günlüğü - Enerji Bakan yardımcısı Abdullah Tancan, öztüketime yönelik lisanssız güneş enerjisi kurulumlarında iş ve işlemlerin daha da basitleştirilmesi yönünde gelecek olan tekniği ve iş güvenliğini riske atmayan önerilere her zaman açık olduklarını söyledi.

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan EIF kapsamında yaptığı değerlendirmede,  öztüketime yönelik kendi bağlantı güçleriyle sınırlı olmak üzere lisanssız güneş enerjisi santrali ve çatı kurulumlarıyla ilgili iş ve işlemlerin mümkün olduğunca basitleştirilmesi konusunda düzenlemelerin yapıldığını hatırlatarak, “Tabi bunların gerçekleşebilmesi için aynı zamanda bazı teknik kısıtlar da sözkonusu. Netice itibariyle bu güneş santralleri ve diğer santraller TEİAŞ’ın trafo merkezinin bir barasına irtibatlı santraller. Dolayısıyla TEİAŞ’ın trafo merkezindeki teçhizatların kısa devre dayanma gücüyle sınırlı bir üretim bağlantı kapasitemiz sözkonusu. Bazen bu konuya takılan müşterilerimiz olabiliyor. Bunun da bir teknik zorunluluktan kaynaklandığını hatırlatmakta fayda görüyorum. İşlemlerin dağıtım şirketleri dışındaki diğer kurumlarla alakalı hususlar biraz bakanlığımızın dışındaki iş ve işlemler oluyor. Ama gerek dağıtım şirketlerinde, gerekse bakanlığımızdaki süreçlerde işlerin daha da basitleştirilmesine yönelik tüm önerilere biz açığız. Tabi bu önerilerin işlerin fen kurallarına tekniğine uygun olarak yapılmasını önleyecek bir öneri de olmaması gerekiyor. Netice itibariyle elektrik dağıtım sektörü iş güvenliği açısından da önemli bir sektör. Dolayısıyla konulan kurallar, istenen talepler de iş güvenliğiyle alakalı hususları riske atmamayı da içeren hususlar. Gelecek önerilerin bunları da dikkate alması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda işin fen güvenliğini, tekniğini, iş güvenliğini riske atmayan basitleştirme önerilerine biz her zaman açığız” dedi. 

“PANDEMİ İLE ENERJİDE DİJİTALLEŞMENİN GEREKLİLİĞİNİ NET BİR ŞEKİLDE GÖRDÜK”

Tancan ayrıca pandemi döneminde enerjide dijitalleşmenin gerekliliğinin net bir şekilde görüldüğüne dikkat çekerek, “Dağıtım şirketlerimiz de, görevli tedarik şirketlerimiz de bu sürede bir çok işlemin müşteri hizmetleri merkezlerine gelmeden uzaktan yapılabilmesini sağladılar. Dijital başvurularla abonelik sözleşmelerinin sonlandırılması veya yeniden sözleşme oluşturulması gibi işlemler uzaktan yapılabilir hale geldi. Tabi iyi bir gelişme. Biz bunun yanında bu şirketlerimize daha yeni bir çok hizmetin benzer bir çok şirketin fiziken bir araya gelmeye ihtiyaç duyulmadan da yapılabilmesine imkan tanıyacak çalışmaları yapmalarını talep ettik. Özellikle dağıtım şirketlerimizin bağlantı anlaşmalarını da bu kapsamda yapabilmeleri konusunda gayret sarfetmelerini kendilerinden talep ettik. Bazı dağıtım şirketlerimizin bu konuda bazı çalışmalar yaptıklarını biliyoruz. Bu vesileyle tüm dağıtım şirketlerimize burdan tekrar bu hususları aktarmakta fayda görüyorum. Ne kadar dijital ortamda, müşterinin müşteri hizmetleri merkezine gelmesine gerek kalmadan işlemleri yürütebilirsek o alanda başarılı olmuş olacağız”dedi. 

“UZAKTAN SAYAÇ OKUMA ÇABALARI ARTTIRILMALI”

Uzaktan sayaç okuma işlemlerinin çok daha önceden başladığını ve giderek de sayısal olarak arttığına vurgu yapan Tancan,  “Şebekeyi, tüketimi, verileri yorumlayabilme ve bunlarla ilgili aksiyon alabilmenin ötesinde şöyle bir önemine de şahit olmuş olduk bu pandemi döneminde. Biliyorsunuz zaman zaman endeks okumayla alakalı iş ve işlemlerde yerel yöneticiler tarafından bazı kısıtlamalar getirilmek istendi. Bu durumda bazı abonelerde otomatik sayaç okuma sistemlerine geçilmiş olmasının en azından dağıtım şirketlerinin endeks okuma konusunda belli bir miktarı okuyarak bu süreçten ekonomik olarak da etkilenmesinin biraz önüne geçilmiş oldu. Tabi önümüzdeki dönemde bu sayıların da arttırılmasının önemi biraz daha ortaya çıkmış oldu” ifadesini kullandı. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/İstanbul

 

Önceki ve Sonraki Haberler