1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. TAP, Yunanistan kolu için DESFA ile anlaştı

TAP, Yunanistan kolu için DESFA ile anlaştı

Enerji Günlüğü - Trans Adriyatik Gaz Boru Hattı (The Trans Adriatic Pipeline - TAP), Yunanistan'ın doğalgaz dağıtım şebeke işletmecisi DESFA ile işbirliği...

TAP, Yunanistan kolu için DESFA ile anlaştı

Enerji Günlüğü - Trans Adriyatik Gaz Boru Hattı (The Trans Adriatic Pipeline - TAP), Yunanistan'ın doğalgaz dağıtım şebeke işletmecisi DESFA ile işbirliği anlaşması imzaladı.

Bu anlaşma, Azerbaycan ve Türkmen gazlarının Avrupa’ya taşınması için ŞAH Deniz Konsorsiyumu tarafından seçilen en iyi rotanın TAP olduğunu duyurmasından sonra yapıldı. Anlaşmanın içerisinde Boru Hattı’na verilecek doğalgazın güvenliği ve teknik altyapı işbirliği de yer alıyor.

TAP Yunanistan Ülke Direktörü Rikard Scoufias anlaşma için şunları söyledi, “ŞAH Deniz Konsorsiyumu’nun doğalgazın Avrupaya taşınması için en iyi seçeneğin TAP olduğunu belirlenmesinden sonra proje icra aşamasına geldi. Bu anlaşma TAP hattının Yunanistan’daki varlığının gerçekleşmesine yönelik 9 aydır süregelen karşılıklı işbirliğinin bir sonucu.”

TAP Ticari Direktörü Lutz Landwehr ise, “DESFA ile yapılan bu anlaşmadan çok mutluyum. Her iki tarafta doğu ve batı balkanlardaki gaz pazarlarının gelişiminin önemi hakkında aynı fikirlere sahip. Ve DESFA’nın Yunanistan’daki uzun yıllardan beri var olan uzmanlığına da güveniyoruz” dedi. 

TAP hattının  en uzun kısmı Yunanistan’da olacak. Boru hattının Yunanistan sınırında kalan bölümü Türk- Yunan sınırındaki Kipoi ile başlayacak ve Dipotamia’nın kuzeybatısından Arnavutluğa girene kadar 550 kilometre yol katedecek. TAP Projesi Yunanistan’ın bir enerji otoyolu olması konusundaki tutkusunu güçlendiriyor. Planlanan bağlantı noktaları ve TAP boru hattının çift yönlü gaz akışı özelliği ise bölgedeki diğer ülkeler için gaz akış güvenliğini destekleyici nitelikte.