1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TAP`a AB Gaz Direktifi muafiyeti uzatması isteniyor

TAP`a AB Gaz Direktifi muafiyeti uzatması isteniyor

Enerji Günlüğü - TAP'ın geçeceği Avrupa ülkeleri, hattın AB Gaz Direktifi yükümlülüklerinden muafiyetinin süresinin uzatılması için ortak karar...

TAP`a AB Gaz Direktifi muafiyeti uzatması isteniyor

Enerji Günlüğü - TAP'ın geçeceği Avrupa ülkeleri, hattın AB Gaz Direktifi yükümlülüklerinden muafiyetinin süresinin uzatılması için ortak karar açıkladılar.

TAP'ın geçeceği Avrupa ülkeleri Yunanistan, İtalya ve Arnavutluk düzenleme kurumları hattın AB Gaz Direktifi yükümlülüklerinden muafiyetinin süresinin uzatılması için ortak karar açıkladılar.

TAP'ın muafiyeti, 2013 yılında şu anda 2020 yılında gerçekleşmesi beklenen Azeri Şah Deniz 2 fazının Avrupa'ya gönderilme tarihine kadar geçerli kabul edilmişti. ancak şimdi bu tarihe kadar TAP'ın Güney Gaz Koridoru bağlantısının tamamlanamayacağı gerçeğinden hareketle bu muafiyette süre uzatımı talep ediliyor.

TAP ticaret direktörü Lutz Landwehr, TAP ülkelerinin muafiyet kararındaki tüm koşulları tamamlayacaklarını belirterek, TAP'ın bazı Avrupa pazarlarında tedarik güvenliğini geliştireceğini ve gaz tedarik rekabeti yaratacağını ifade etti.

AB’nin elektrik ve doğal gaz sektörüne ilişkin direktifleri, söz konusu piyasaların rekabete tam olarak açılması ve tüm tüketicilerin tedarikçilerini serbestçe seçebilmelerini, piyasaların bağımsız otorite tarafından düzenlenmesini, sınır ötesi ticaretin geliştirilmesi, tüm tarafların ayrım gözetilmeden şebekeye erişiminin sağlanması ve arz güvenliğinin gözetilmesini öngörüyor.

Uzunluğu 870 kilometre olacak TAP projesi, Azerbaycan gazını Türkiye, Yunanistan, Arnavutluk üzerinden İtalya'ya ulaştıracak. Projenin toplam maliyeti yaklaşık 2,2 milyar ABD doları olacak. 10 milyar metreküp kapasiteyle çalışacak olan TAP hattının kapasitesi 20 milyar metreküpe kadar çıkarılabilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler