1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Tavuk pisliğinden enerji Mart’ta

Tavuk pisliğinden enerji Mart’ta

Enerji Günlüğü - Balıkesir'in Bandırma ilçesi Edincik beldesinde Mart ayında hizmete girmesi planlanan biyogaz tesisinde 2,5 milyon tavuğun gübresinden...

Tavuk pisliğinden enerji Mart’ta

Enerji Günlüğü - Balıkesir'in Bandırma ilçesi Edincik beldesinde Mart ayında hizmete girmesi planlanan biyogaz tesisinde 2,5 milyon tavuğun gübresinden enerji elde edilecek.

20 milyon lira maliyetle kurulacak biyogaz tesisinde beldedeki 132 tavukhanede 2,5 milyon civarında tavuktan bir günde elde edilen yaklaşık 252 ton gübre enerjiye dönüştürülecek. Tesiste ayrıca günde 175 ton tavuk ve 45 ton büyükbaş hayvan gübresi ile 5 ton mısır silajı işlenecek. mart ayında hizmete girmesi planlanan tesise 15 Ocak'tan itibaren beldedeki üreticilerden hayvan dışkısı alınmaya başlanacak.

Böylece Bursa merkezli Telko Enerji ‘nin Almanya'nın üniversite destekli bir firmasıyla ortaklaşa yatırımcı firma olarak üstlendiği tesiste yılda 17 milyon kilovat saat elektrik ile bu eş değerde ısı üretileceği öngörülüyor.Ayrıca yılda 12 milyon ton karbon emisyonu önlenecek. Yıllardır tarlalara bırakılan ya da çevreye atılan gübrenin yarattığı çevre kirliliği ve kötü koku sorunu da ortadan kalkmış olacak.

TESİSİN TEMELİ 2012 YILINDA ATILDI

Biyogaz tesisinin temeli geçen yıl atılmıştı ve hedef 2013'te bitirmekti.Bursa merkezli Telko Enerji’nin yönetim kurulu üyesi Recep Yılmaz, tesisin yapımı aşamasında yaptığı açıklamada, dünyada henüz % 50 oranında yumurta tavuğu gübresi ile çalışan tesisin olmadığını, maksimum yüzde 30 oranında yumurta tavuğu gübresi ile çalışan tesis olduğunu ifade etmişti.Tesisin çevreye katkısının da gözardı edilemeyeceğini vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetmişti:

“Biyogaz üretimi ile hayvan gübrelerinden kaynaklanan, insan sağlığı ve yer altı sularını tehdit eden hastalık etmenlerinin büyük oranda etkinliğinin kaybolması sağlanır. Biyogaz üretiminden sonra atıklar çok daha değerli bir organik gübre haline dönüşmektedir. Atık geri kazanımı sağlanmakta, hayvan gübresinde bulunabilecek yabancı ot tohumları çimlenme özelliğini kaybetmekte ve hayvan gübresinin kokusu hissedilmeyecek seviyeye düşmektedir. Fosil yakıtların yerini aldığı için sera gazı emisyonunu da azaltmaktadır. Böylece, belirli şartlar sağlanırsa biyogaz teknolojisi doğal kaynakların korunmasına ve ülkenin kalkınmasına yeteri kadar katkıda bulunabilir.”

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ TEŞVİK BEKLİYOR

Tavuk gübresinin son 10 yılda iki katartması sektör için büyük sorun oluşturuyor. Sektör temsilcileri, tavuk gübresini hem ekonomik değere dönüştürmek, hem de sorun olmaktan çıkarmak için teşvik talebinde bulunuyorlar. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Derya Pala, Kırsal kalkınma programı kapsamına aldırdıkları gübre tesisine yüzde 50 hibe desteği olduğunu, ancak üst sınırın 500 bin TL ile sınırlandığını dile getirmiş,sıfır faizli kredi verilecekse üretime değil gübre işlemeye verilmesini istemişti.

Daha önce tavuk gübresinden enerji elde etmeleri çalışmaları kapsamında Bolu'da bir pilot tesis kurulmuş ve 55 kW elektrik üretimi yapılmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler