1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Tayland’da 58.5MW’lık yüzer güneş santrali devrede

Tayland’da 58.5MW’lık yüzer güneş santrali devrede

Tayland’da kurulan 58.5MW’lık dünyanın en büyük Hidro-Yüzer Güneş Santrali ticari elektrik üretimine başladı.

Tayland’da 58.5MW’lık yüzer güneş santrali devrede

Enerji Günlüğü - Tayland’da kurulan 58.5MW’lık dünyanın en büyük Hidro-Yüzer Güneş Santrali ticari elektrik üretimine başladı.

Güneydoğu Asya ülkesi Tayland, 2050 yılına kadar net sıfır karbon hedefi kapsamında ülkedeki dokuz barajda yaklaşık 16 adet yüzer güneş enerjisi santrali kurmayı planlıyor. Bu yüzer güneş enerjisi santrallerinden ilki ise ticari üretime başladı. Tayland Kamu Elektrik Üretim Kurumu (EGAT), başkent Bangkok'un yaklaşık 660 kilometre Doğu’sundaki Sirindhorn rezervuarında kurulan 58.5MW kapasiteli yüzer güneş santralinin ticari elektrik üretimine başladığını duyurdu. Santral, rezervuardaki hidroelektrik santral ile birlikte elektrik üretecek.

Hibrit santral gündüz 145.000 adet güneş panelinden oluşan 58.5MW kapasiteli yüzer güneş santrali ile enerji üretirken, geceleri ise 3 türbinli hidroelektrik santrali ile suyun akışından enerji üretecek.

34 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPILDI

İki elektrik üretim yöntemini birleştiren dünyanın en büyük hidro-yüzer güneş hibrit sistemi olan tesis, 70 futbol sahası büyüklüğünde bir su yüzeyine kurulu. 34 milyon dolar yatırımla kurulan santral, Tayland'ın barajlarda ve rezervuarlarda kurmayı planladığı 16 projeden ilki. Toplamda bu projelerden 2,700 MW elektrik üretilmesi planlanıyor. Santral, elektrik üretiminde önemli oranda doğal gaza bağımlı olan ülkenin 2050 emisyon hedefine ulaşmasına yardımcı olacak.

Yüzer panellerin kurulumu daha pahalı olsa da, suyun soğutma etkisinin termal kayıpları azaltmaya ve ömrünü uzatmaya yardımcı olması nedeniyle yüzde 16'ya kadar daha verimli oldukları kaydediliyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler