1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. TEİAŞ sözleşmelerine fiyat farkı verilecek

TEİAŞ sözleşmelerine fiyat farkı verilecek

TEİAŞ, TL üzerinden imzaladığı sözleşmelerde fiyat farkı verebilecek ve sözleşme feshi yapabilecek.

TEİAŞ sözleşmelerine fiyat farkı verilecek

Enerji Günlüğü - TEİAŞ’ın TL üzerinden imzaladığı sözleşmelerde fiyat farkı verilmesine ve sözleşme feshine imkan veren düzenleme yürürlüğe girdi. 

Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketinin 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun 3 Üncü Maddesinin (G) Bendi Uyarınca Yapacağı Mal ve Hizmet Alımlarında Uygulanacak Usul ve Esaslara Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik, Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Değişiklik düzenlemesi Yönetmeliğe “Artırımlı fiyat farkı, ek fiyat farkı ve sözleşmelerin feshi” başlıklı geçici 4. Maddenin eklenmesini sağladı. Buna göre TEİAŞ’ın TL üzerinden imzaladığı sözleşmelerde, yüklenicinin 30 gün içinde (08 Ekim 2022’ye kadar) TEİAŞ’a yazılı başvuru yapması halinde, ek fiyat farkı verilebilecek. 

TEİAŞ’ın TL üzerinden imzaladığı, 15 Nisan 2022 itibarıyla devam eden ve kabulü/geçici kabulü onaylanmamış mal ve hizmet alım sözleşmelerinde 1 Ocak 2022 tarihinden sonra (bu tarih dâhil) gerçekleştirilen kısımlar için; ihale dokümanında fiyat farkı hesaplanmasına ilişkin hüküm bulunanlarda, sözleşmesine göre hesaplanan fiyat farkı tutarı oransal olarak arttırılabilecek. 

İhale dokümanında fiyat farkı hesaplanmasına ilişkin hüküm bulunmayanlar ile hüküm bulunmakla birlikte sadece girdilerin bir kısmı için fiyat farkı hesaplananlarda, hesaplanmayan kısımlar için de fiyat farkı verilebilecek.

FİYAT FARKINDA DÖNEMSEL ENDEKS DİKKATE ALINACAK

1 Ocak 2022 ile 31 Mart 2022 tarihleri arasında (bu tarihler dâhil) gerçekleştirilen kısımlar için, ihale dokümanında fiyat farkı hesaplanmasına ilişkin hüküm bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, 01 Temmuz 2021 ile 31 Mart 2022 tarihleri arasında (bu tarihler dâhil) ihalesi yapılan işlerde ihale tarihinin (son teklif verme tarihi) içinde bulunduğu aya ait endeks, 01 Temmuz 2021 tarihinden önce ihale edilen işlerde ise 2021 yılı Haziran ayına ait endeks temel endeks olarak kabul edilerek ve sözleşme fiyatları kullanılarak yüklenicinin başvurusu üzerine sözleşmesine göre hesaplanan fiyat farkına ilave olarak ek fiyat farkı verilebilecek.

GERÇEKLEŞMESİ %15’E KADAR OLAN SÖZLEŞMELER FESHEDİLEBİLECEK

01 Ocak 2022 tarihinden önce ihale edilen mal ve hizmet alımlarına ilişkin Türk lirası üzerinden yapılan ve 15 Nisan 2022 tarihi itibarıyla devam eden sözleşmelerden, 15 Nisan 2022 tarihi itibarıyla gerçekleşme oranı ilk sözleşme bedelinin yüzde 15’ine kadar olanlar (bu oran dâhil) yüklenicinin başvurusu üzerine feshedilip tasfiye edilecek. Ancak Geçici 3. Maddeye göre devredilen sözleşmeler için bu fıkra kapsamında yapılacak fesih başvuruları kabul edilmeyecek. 

Feshedilen sözleşmelerde fiyat farkı talepleri yapılamayacak. Sözleşmenin feshi halinde yüklenici hakkında fesihten kaynaklanan kısıtlama ve yaptırımlar uygulanmayacak ve yüklenicinin teminatı iade edilecek. 

Bu durumda, yükleniciler fesih tarihine kadar gerçekleştirilen imalatlar dışında TEİAŞ’tan herhangi bir mali hak talebinde bulunamayacaklar. Yüklenici tarafından can ve mal güvenliği ile yapı güvenliğine yönelik TEİAŞ’ın uygun uygun göreceği tedbirlerin alınması şart olacak. Bu kapsamda düzenlenecek fesihnamelerden damga vergisi alınmayacak.

Arttırımlı fiyat farkı hesaplanabilmesi için yüklenicinin TEİAŞ’a yazılı olarak başvuruda bulunma şartı aranmayacak. Ancak, 13 Mayıs 2022 tarihinden önceki hakedişlere arttırımlı fiyat farkı verilebilmesi için, yüklenicinin 30 gün içinde (en geç 08 Ekim 2022’ye kadar) TEİAŞ’a yazılı olarak başvurması gerekecek. 

Sözleşmelerin feshedilerek tasfiye edilebilmesi için de yine en geç 30 gün içinde (08 Ekim 2022’ye kadar) yazılı başvuru yapılması gerekecek.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler