1. YAZARLAR

  2. Sabiha KÖTEK

  3. Temiz enerji koşusunu su kaplumbağası kazanabilir!
Sabiha KÖTEK

Sabiha KÖTEK

Yazarın Tüm Yazıları >

Temiz enerji koşusunu su kaplumbağası kazanabilir!

Hepimiz tavşan ile kaplumbağanın koşu yarışı hikayesini biliriz. Hikayedeki kendinden emin hızın gayretkeş yavaşlığa yenik düşmesini her defasında aynı manidar gülümsemeyle takdir ederiz.

Temiz ve düşük masraflı temiz enerji kaynakları bulma uzun koşusunda da aynı yavaşlık ve devamlılık kazanabilir. Durgun sulardaki gelgitler ve akımlara kurulan türbinler göze batmadan ve gürültü koparmadan temiz enerji koşusunda birincilik ipini göğüsleyebilirler. Suyun havadan 850 kat daha yoğun olduğunu düşünürsek, neden olmasın?

Sulardaki gelgit akıntılarından yararlanarak elektrik üretme fikriİlk olarak Norveçli bir uçak pilotu olan Are Børgesen’in , bir gün çıktığı tekne turunda, şiddetli bir rüzgar ile karşılaşması ve denizin ortasında yelkenlisi ile birlikte mahsur kalmasıyla ortaya çıkmış.Børgesen deli gibi çırpınan yelkenlere bakıp “ Acaba tekneyi ters yüz etsek nasıl olur” diye düşününce fikir kendiliğinden ortaya çıkıvermiş.

Norveç firması olan Hammerfest Strom, rüzgar türbinlerini suyun içine kurmak gibi dahiyane bir fikir bulmuş ve 2004 yılında Dünyanın Kuzey Kutbu’na en yakın yerleşim yeri olan Hammerfest’deki Kvalsund Kanalı’nın dibine 20 türbin yerleştirmiş. Burada gelgit, iki buçuk metreye varan dalgalar oluşturuyormuş ve türbinlerin bir tanesi 300-800 kilowatt-saat enerji üretebiliyormuş. Teknolojiyi bulan Hmmerfest Strom’un araştırmalarına göre, sadece Norveç’in deniz enerjisinden bir saatte üretebileceği elektrik 650 gigawatt, dünyanın bir saatte üretebileceği potansiyel deniz enerjisi ise 450 terrawatt’mış.

En son olarak da geçtiğimiz günlerde Norveçli Tidal Sails AS şirketi yeni bir sistem geliştirmiş. Geliştirilen bu sistemde denizaltına yerleştirilen ve tel halat ile birbirine bağlanan bir dizi türbin, akıntıya açılı olacak şekilde yerleştiriliyor. Akıntı türbinlerde büyük bir kaldırma kuvveti uyguluyor ve sürekli bir döngüyle itilen türbin kanatları elektrik üretiyorlar.

Bu sistemin küçük ölçekli versiyonu Norveç Haugesund yakınlarındaki deneme tesislerinde test edilmeye başlanmış bile. Bu pilot projenin elektrik üretme kapasitesi 28 Kw, tam ölçekli olarak hayata geçtiğinde ise birkaç MW elektrik üretebilecek. Şirket bunun gibi birkaç birimin kurulmasıyla her yıl 100 GW elektrik üretilebileceğini söylüyor.

Analistler eğer türbinler eşit uzunlukta birbirine bağlanırsa ve akıntıya karşı yaklaşık 79 derece açıyla yerleştirilirlerse bir buçuk kat daha hızlı döneceklerini de saptamış durumda.Ayrıca türbinlerin kanatları kütleştirilerek balıkları biçmesi önlenebiliyor.

Böylesine şaşırtıcı ayrıntılarla bu sistem daha da geliştirildiğinde su kaplumbağasının şansının çok daha yüksek olduğunu söylemek sanırım mümkün.

Önceki ve Sonraki Yazılar