1. YAZARLAR

  2. Sabiha KÖTEK

  3. Farklı düşün, farklı evde yaşa!
Sabiha KÖTEK

Sabiha KÖTEK

Yazarın Tüm Yazıları >

Farklı düşün, farklı evde yaşa!

Earthship evleri artık ülkemizde de görmeye başladık. Özellikle çevre bilincine sahip eğitimli insanlar bu evlere yöneliyorlar. Çünkü bu evler, içinde yaşadığımız yaşam tarzı dışında bir yaşamın mümkün olduğu düşüncesinden ortaya çıktı. Farklı düşünmenin, farklı yaşamanın, farklı olmanın gücüyle besleniyor.

Peki, bu evlerin farklılıkları neler?

Öncelikle bu evlerin en büyük özelliği sürdürülebilir olmaları. Yani kendi enerjilerini kendileri üretiyor olmaları. Tabi bunun yanında bina yapımında kullanılan malzeme, binanın konumu, çevresi ile bir bütünlük sergiliyor olmaları.

Earthship evlerinin belki de en çok bilinen özelliği, enerji ihtiyacını tamamen çatılarındaki güneş panelleri ve tercihen rüzgâr türbinlerinden karşılaması. Çok aşırıya kaçılmadıkça asla elektriksiz kalınmıyor.

Evlerin ısı ayarı ise mükemmel. En soğuk günlerde de, en sıcak günlerde de bu evlerde ısı 22 derece civarında. Bu, termal kütle tarafından toplanıp depolanan ısı veya Earthship evlerinin duvarını oluşturan içi doldurulmuş araba lastikleri sayesinde oluyor. Termal kütle adeta kombi gibi çalışıyor ve ısının artması veya düşmesiyle ısıyı salıyor veya emiyor. Ayrıca evde bulunan seranın büyük camları her zaman güney tarafında olduğundan gün içinde güneşin ısısını alıyor.

Earthship evlerinin yapımında geri dönüşüm materyalleri kullanılıyor. Temel materyal ise kullanılmış araba lastikleri. Bir atık olan bu materyalin kullanımı hem ucuz, hem de doğal bir ısı yalıtımı sağlıyor. Doğanın zararlı atıklardan temizlenmesine de hatırı sayılır bir katkı sunuyor.

Bu evlerde suyun mükemmel geri dönüşümü sağlanıyor. Evin çatısındaki borularla yağmur suyu (kışın eriyen kar suyu) bir havuzda birikiyor ve oradan ihtiyaç dâhilinde lavabo ve duşa pompalanıyor. Burada kullanılan gri su sera bitkilerinin sulanmasında kullanılıyor ve orada bitkilerin yardımıyla temizlenen su banyo ve tuvalete gönderiliyor. Sifon çekildikten sonraki siyah su dış bahçeye, yenilmeyen bitkileri beslemek üzere pompalanıyor. Yani gökyüzünden alınan su tam dört defa kullanılıyor.

Earthship evlerde bir ya da iki sera bulunuyor ve bu seralarda ihtiyaç duyulan her çeşit ürün yetiştirilebiliyor. Ayrıca istenildiği taktirde bir balık göleti veya tavuk kümesi dahi kurulabiliyor.

Bütün bunların dışında bu evlerin yapımı çok kolay ve ucuz. Öyle ki, Toronto’daki son Earthship konferansına katılan bir çiftin dediğine göre, evlerini üç ayda kendi başlarına inşa ettiler. En temel ihtiyaçları karşılayan bir Earthship evin maliyeti 7000 dolar civarında.Tercihe göre bu rakam 70.000 dolara kadar çıkabiliyor.

Bütün bunlar kulağa çok hoş geliyor ve giderek artan faturaları da düşününce insan böyle bir eve sahip olmayı gerçekten istiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar