1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. TEMSAN’a yerli HES imalatı için TSE’den ürün belgesi

TEMSAN’a yerli HES imalatı için TSE’den ürün belgesi

Enerji Günlüğü - TEMSAN, hidroelektrik santrallerde (HES) yerli imalat teşviki için Türk Standartları Enstitüsü'nden (TSE) ürün belgesi aldı.TSE'nin...

TEMSAN’a yerli HES imalatı için TSE’den ürün belgesi

Enerji Günlüğü - TEMSAN, hidroelektrik santrallerde (HES) yerli imalat teşviki için Türk Standartları Enstitüsü'nden (TSE) ürün belgesi aldı.

TSE'nin HES'lerde yerli imalatı teşvik için TEMSAN'a belge vermesiyle ilgili bir tören düzenlendi. Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin kaynaklarının ülkede üretilecek ekipmanlarla kullanılmasının sağlanmasına yönelik bir gayret olduğunu kaydetti. Petrol fiyatlarının siyasi istikrarsızlıklardan kaynaklanan nedenlerle artıyor olmasının yerli kaynaklarla yapılan çalışmaları daha da önemli hale getirdiğini vurgulayan Bakan Yıldız, yerli kaynakların öneminin yalnızca petrol fiyatları artarken değil, strateji belirlerken de anlaşılması gerektiğini dile getirdi.

TSE SERTİFİKALI ÜRETİM DAHA YÜKSEK FİYATLA ALINACAK

Türkiye'nin bir yandan ithal ettiği ham petrol ve doğalgaz gibi kaynakları, bir yandan da kömür gibi yerli, su gibi yenilenebilir kaynakları kullandığını ifade eden Bakan Yıldız, üretilen elektriğin serbest piyasada satılamaması halinde yatırımcıdan, elektrik üreticisinden belli fiyatlarla 10 yıllık sürede alabildiklerini söyledi. Bakan Yıldız, elektriğin TSE tarafından sertifikalandırılmış yerli imalatla üretilmesi halinde bunu daha yüksek fiyatla almayı taahhüt ettiklerini söyledi.

SU KAYNAKLARINDA HEDEF 10 YILDA 16 MİLYAR DOLAR’LIK YATIRIM

Bakan Yıldız, "Bizim asıl amacımız yerli üretimlerimizi artırmak ve şu ana kadar ancak yüzde 40'lar civarında değerlendiren su kaynaklarımızın elektriğe dönüştürülmesiyle alakalı yapıyı en az 2 katına çıkartmaktır. Bu yaklaşık 16 bin MW’lar civarında ve burada üretilecek 10 yıl içerisinde 16 milyar dolarlık bir kalem var.Bunların hepsini yurt dışından alabiliriz, her birini yurt içinde imal ediyor olabiliriz. Bize düşen ikinci şıktır ve Türk mühendisleriyle, çalışanlarımızla beraber, TEMSAN'ın mühendisleri, teknisyenleri, teknikerleri ve bütün işçi kardeşlerimle yürütülecek olan çalışmalardır" diye konuştu.

Yerli kaynakların teşvik edilmesinin bazı yerlerde yadırgandığını dile getiren Yıldız, çünkü ithal etmenin çok kolay olduğunu, ancak kolaycılığa talip olmadıklarını söyledi. Yıldız, Türkiye'nin mutlaka bu üretimi yapabiliyor olması gerektiğini ifade etti.

TEMSAN DİYARBAKIR TESİSLERİNİN KAPASİTESİ ARTTILMALI

Bakan Yıldız ayrıca, "TEMSAN performansıyla her zaman eleştiri konusu olmuştur. Bunu açıkça söylemem lazım. Bulunduğu bu noktadan mutlaka bu pazarlarla beraber bu zinciri kırabiliyor olmamız lazım. O yüzden Diyarbakır'daki üretim tesislerimizin de atıl kapasitesinin mutlaka artırılması ve buradaki tesislerle iyi bir noktaya ulaştırılması gerekmekte" dedi.

Santral için üretilecek yerli ekipmanların istihdamı da ciddi oranda olumlu şekilde etkileyeceğini vurgulayan Yıldız, TSE'nin çalışmalarının da bu hedefe ulaşmada önemli katkıları olacağını kaydetti.

YERLİ KATKI PAYININ YÜZDE 55’İ AŞMASI İLE CİDDİ TEŞVİK VAR

TSE Başkanı Hulusi Şentürk DE, Bakanlığın, HES'lerde yerli katkı payının yüzde 55'i aşma durumunda çok ciddi bir teşvik verdiğini söyledi. Teşvikten yararlanmak için ise kullanılan aksamın yerli olup olmadığının belgelendirilmesi gerektiğini anlatan Şentürk, çok kısa bir süre içinde kriterlerin ortaya çıkarıldığını ve bu kapsamda değerlendirme yapılarak belgelendirmenin sağlandığını ifade etti.

Şentürk, “Bu, özellikle bu alanda yerli sanayinin gelişmesi açısından stratejik bir öneme sahip. Çünkü Türkiye, enerji sektöründeki dev yatırımlarıyla beraber, ciddi bir pazar doğurdu. Bu pazara hizmet veren kuruluşlar, Bakanlığımızın bu teşvikinden yararlanmak istiyorlarsa, yerli malını kullanmak mecburiyetindeler. Bunun anlamı da Türk yerli üreticilerinin, Avrupalı ya da Çinli rakiplerine göre çok ciddi bir avantaj sahibi olması demek. Ben inanıyorum ki bu belgeyle beraber, TEMSAN ve TEMSAN'a ürün tedarik eden alt tedarikçiler, çok ciddi iş hacimlerine kavuşacaklar.” dedi.

TEMSAN 2023'E KADAR YAPILACAK HES’LERE TALİP

TEMSAN Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Baştürk ise 2023'e kadar Türkiye'de tamamlanması hedeflenen çok sayıda HES olduğuna işaret ederek, TEMSAN'ın, bunların büyük bir kısmına talip olduğunu ifade etti. Aldıkları belgeyle, Türkiye'de bir ilkin gerçekleştiğine değinen Baştürk, bundan tüm sektörün yararlanacağını kaydetti.

Önceki ve Sonraki Haberler