1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Tesla’nın Avrupa fabrikası inşa çalışmaları uzuyor

Tesla’nın Avrupa fabrikası inşa çalışmaları uzuyor

Tesla’nın 7 milyar dolar yatırımla Berlin’de kuracağı Avrupa’daki ilk elektrikli araç fabrikası inşa çalışmaları çevresel kaygılar ve yasal düzenlemeler nedeniyle uzuyor. 

Tesla’nın Avrupa fabrikası inşa çalışmaları uzuyor

Enerji Günlüğü - Tesla’nın 7 milyar dolar yatırımla Berlin’de kuracağı Avrupa’daki ilk elektrikli araç fabrikası inşa çalışmaları çevresel kaygılar ve yasal düzenlemeler nedeniyle uzuyor. 

ABD’li elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın daha önce Temmuz 2021’de Avrupa’da faaliyete geçireceğini açıkladığı Avrupa’daki ilk elektrikli araç üretim tesisi yasal engeller, fabrika inşaatındaki gecikmeler ve bölgedeki kertenkele popülasyonuna zarar verme kaygıları nedeniyle planlanan takvimin en az altı ay gerisinde.

Almanya’nın Brandenburg bölgesinde kurulacak olan ve Avrupa’nın artan elektrikli araç talebine yanıt vermesi beklenen tesisin inşa çalışmaları geçen Aralık ayında kış uykusundaki yılanlara ve kertenkelelere zarar verdiği gerekçesiyle durdurulmuştu. Daha önce de Almanya’da mahkeme, çevrecilerin başvuruları doğrultusunda Tesla’nın yeni tesis inşaatının aşırı su tükettiği gerekçesiyle kullanılan su miktarının üçte bire düşürülmesi kararını almıştı.

Tesla Çin’in Şangay şehrindeki fabrikasını bir yıldan daha kısa bir sürede kurup faaliyetlerine başlamıştı.

Tesla Berlin'de kuracağı Gigafactory Europe’da bir mühendislik ve tasarım merkezi de oluşturacak. Tesla Gigafactory Berlin'de ilk olarak Model Y aracını, tek parça baskı gövde elemanları (megacasting), yeni 4680 batarya hücreleri, hücreden bataryaya direkt mimari vb. yeni teknolojiler ile üretecek.

MUSK BİTCOİN’İ BU DEFA YÜKSELTTİ

Öte yandan Tesla CEO’su Elon Musk kripto para birimi Bitcoin’in değerini arttıran bir açıklama yaptı. Musk, ”en az %50 oranında çevre dostu olduğu zaman" Tesla’nın tekrar Bitcoin ile alışverişe imkân tanıyabileceğini söyledi. Musk’ın açıklaması sonrası Bitcoin yaklaşık %5 değer kazanarak, 32 bin dolara yükseldi.

Daha önce Bitcoin'in Tesla araç alımlarında kabul edileceği duyurulmuş, sonrasında Musk çevresel etkileri sebebiyle bu karardan vazgeçmişti.

Bitcoin, Nisan 2021’de 64 bin 800 dolarla zirve değerini görmesinin ardından hafta başında ilk kez 30 bin doların altına inerek 29 bin 600 dolardan işlem görmüştü.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler