1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. TMMOB: Nükleer macerasından derhal vazgeçilmelidir!

TMMOB: Nükleer macerasından derhal vazgeçilmelidir!

Enerji Günlüğü - TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali için açtıkları davanın hala devam ettiğini hatırlatarak...

TMMOB: Nükleer macerasından derhal vazgeçilmelidir!

Enerji Günlüğü - TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali için açtıkları davanın hala devam ettiğini hatırlatarak nükleer macerasından derhal vazgeçilmesi gerektiğini açıkladı. 

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz Akkuyu Nükleer Enerji Santrali ÇED raporuna ilişkin karara karşı açılan davanın hala devam etmesine rağmen bugün gerçekleştirilecek temel atma törenine ilişkin 3 Nisan 2018 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Projesinden ihale sürecine,  ÇED Raporundan inşaat faaliyetlerine kadar her aşaması büyük hukuksuzluklarla dolu olan Akkuyu Nükleer Enerji Santrali sürecinde bugün bir kez daha hukuk ayaklar altına alınarak temel atma töreni gerçekleştirilecek.

Öncelikle bilinmelidir ki, TMMOB olarak Akkuyu Nükleer Enerji Santrali ÇED raporuna ilişkin karara karşı açtığımız dava hala devam etmektedir. Santralin yaratacağı çevresel riskler, projenin iptalini gerektirecek nitelikte ve ciddiyetteyken hukuki süreç görmezden gelinerek gerçekleştirilmek istenen temel atma töreni AKP iktidarının hukuk tanımazlığını bir kez daha göstermiştir. AKP iktidarı, hukuku tanımadığı gibi, 40 yılı aşkın süredir Akkuyu’da Nükleer Santrale karşı direnen, mücadele eden Mersin halkının iradesini de yok saymaktadır.

Nükleer santraller, dünyamızın geleceği açısından büyük bir risk oluşturmaktadır. Gerek kaza riski, gerekse atıkların yayacağı radyasyon, canlı hayatını tehdit etmektedir. Dünya tarihi nükleer santrallerde yaşanan en küçük kazaların bile ne denli büyük toplumsal ve çevresel facialar yarattığının örnekleriyle doludur. İşyeri kazalarının çokluğu ve deprem faaliyetlerinin yaygınlığıyla bilinen ülkemiz, Nükleer Santrallerin bilinen risklerini daha da artırmaktadır.

Türkiye’nin Nükleer Santrale ihtiyacı yoktur. TEİAŞ’ın uzun dönemli tahmin raporları, Türkiye’nin mevcut elektrik üretim tesislerinin, ülkemizin ihtiyacı olan elektriği üretmeye yeterli olduğunu göstermektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının devreye alınmasıyla birlikte, nükleer santral tümüyle gereksiz bir yatırım haline dönüşecektir. Buna rağmen AKP iktidarı,  mevcut elektrik maliyetinden 3 kat daha pahalı bir satın alma garantisi vererek, ülkemizin geleceğini de ipotek etmektedir.

AKP İktidarının Nükleer Santral konusundaki ısrarı ve acelesinin sebebi ülkemizin nükleer enerjiye olan ihtiyacı değildir. Ülkemizin nükleer santrale ihtiyacı yoktur.

Ülkemiz nükleer santral macerası ile uluslararası bağımlılık ilişkileri içerisine zorla sürüklenmektedir.

TMMOB; Mersin’de ve Sinop’ta nükleer santrale karşı direnen halkın yanındadır.

TMMOB; doğanın, toplumun ve ülkenin geleceğinden yanındadır.

TMMOB geleceğimizi tehdit eden ihanet projelerinin karşısında olmaya devam edecektir.

Mersin’de, Sinop’ta yada başka bir yerde nükleer santral istemiyoruz.

Ülkemizin ve coğrafyamızın geleceğini tehlikeye atan nükleer macerasından derhal vazgeçilmelidir!”

Önceki ve Sonraki Haberler