1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. TOGG lisansını aldı kendi şarj ağını kuracak

TOGG lisansını aldı kendi şarj ağını kuracak

Yerli elektrikli otomobili piyasaya çıkarmaya hazırlanan TOGG, araçların enerji ihtiyacını karşılayacak şarj ağını kurmaya başlıyor.

TOGG lisansını aldı kendi şarj ağını kuracak

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin otomobili TOGG, 2023 yılında yollara çıkmaya hazırlanırken elektrikli araçlarla ilgili gereken adımlar da atılmaya devam ediyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) da bu alana yönelik gerekli düzenlemeleri adım adım devreye sokuyor. Bu amaçla EPDK bünyesinde Enerji Dönüşüm Dairesi oluşturuldu. Bu Daire’nin çalışmaları çerçevesinde EPDK’nın yürüttüğü çalışmalar arasında elektrikli araçların enerji ihtiyacını karşılayacakları şarj altyapısına yönelik adımlar önemli bir yer tutuyor.

ARAÇ İÇİN ŞARJ, ŞARJ İÇİN ARAÇ

Şarj altyapısının önemi ise şu aşamada elektrikli araç satışlarını doğrudan etkileyecek ana faktör olmasından ileri geliyor. Satılan otomobiller içinde elektrikli araçların oranı giderek artsa da, şarj altyapısına dair soru işaretleri tüketici talebini kısıtlayan en önemli faktörlerden biri olarak görülüyor. Bu nedenle tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de ulusal şarj şebekesinin bir an önce tamamlanması isteniyor.

ÖZEL SEKTÖR ÇOKTAN YOLA ÇIKTI

Aslında Türkiye’de özel sektör oyuncuları bu alanda çoktan hazırlıklara girişmişlerdi. Bunlar arasında özellikle Enerjisa’nın Eşarj markası, Zorlu Enerji’nin ZES markası altında kurdukları ve sayıları binleri aşan iki ağ öne çıkıyordu. Aksa Elektrik de bu yönde hazırlık yaptığını beyan eden bir diğer enerji sektörü oyuncusu oldu. OYAK Grubu da Şarjet şirketi ve Otojet markasıyla şarj ağı işletmecileri kervanına katıldığını geçtiğimiz hafta içinde duyurmuştu. Lisans alan oyunculardan ikisi de enerji sektöründen ancak onlar solar enerji ekipmanları üreticisi unvanlarıyla öne çıkan aktörler: Kalyon Grubu ve CW Enerji.

EPDK İŞİ SIKI TUTUYOR

EPDK yetkilileri şarj altyapısının gelişimi elektrikli araç kullanıcılarının şarj sorunu yaşanmaması hedefiyle lisanslama faaliyetlerine hız verdiklerini ifade ediyor. EPDK sadece lisanslama şartlarını da altyapının bir an önce ulusal ölçekte hayata geçmesi hedefine uygun şekilde belirledi. Kurum, oyuncuların lisans alıp yatırım için beklemesine izin vermeyecek şekilde, ilk altı ay içinde en az 50 şarj istasyonu kurmaları şartını getirdi.

TOGG İLE KESİNTİSİZ YOLCULUK

EPDK yetkilileri, önümüzdeki dönemde şarj istasyonları sayısının hızla artacağını ifade ediyor. Böylece yerli otomobil TOGG’un piyasaya çıkar çıkmaz gerek şehir içi ve gerekse şehirler arası yollarda kesintisiz seyir imkanı sağlayacağına dikkat çekiliyor.

TÜM ŞARJ NOKTALARI CEBİNİZDE

Elektrikli araç sahipleri ev, işyeri, istasyonlar, otoparklar gibi birçok noktadan şarj hizmeti alabilecek. Kullanıcılar, benzin ve dizel yakıtlı araçlara nazaran daha ekonomik bir yolculuk yapma imkanına kavuşacak. EPDK, elektrikli araç sistemi altyapısının sağlıklı işlemesi için Serbest Erişim Platformu oluşturuyor. Elektrikli araç kullanıcıları halka açık tüm lisanslı şarj istasyonlarının konum, güç, ünite ve fiyat bilgilerini bu platform üzerinden görebilecek. Mobil uygulamalarla mobil cihazlardan ve bilgisayarlarla internetten de görülebilecek bu bilgiler sayesinde vatandaş kendisine en uygun seçeneği tercih etme şansı bulacak.

ELEKTRİKLİ, BENZİNLİYE GÖRE NE KADAR AVANTAJLI

EPDK, şarj istasyonlarında verilen şarj hizmetinin fiyatlandırılması ve oluşan yakıt maliyetlerinin dizel ve benzin maliyetleriyle karşılaştırmasını düzenli olarak takip ediyor. Haziran 2022 fiyatlarına göre ortalama şarj hizmeti fiyatları esas alındığında, elektrikli aracın AC (22 kW) ünitelerden şarj edildiği durumda kilometre başına yaklaşık olarak dizele göre 114 kuruş, benzine göre 125 kuruş avantaj sağladığı hesaplanıyor. Vatandaş DC (50 kW, hızlı şarj ) ünitelerden şarj ederse dizele göre 50 kuruş benzine göre 61 kuruş avantajlı oluyor. Evde gerçekleştirilen şarj işlemi esnasında kullanılan elektrik, mesken tarifesi üzerinden fiyatlandırılmakta iken işyerinde veya halka açık ticari bir alanda ise ticarethanesi tarifesi üzerinden fiyatlandırılıyor. Bugünkü fiyatlarla bir elektrikli araç kullanıcısı evde şarj etmesi halinde km başına ortalama 67 kuruş harcayarak seyahat edebiliyor.

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü

İŞTE TÜRKİYE’DEKİ LİSANSLI ŞARJ AĞI İŞLETMECİLERİ

- TOGG Akıllı ve Hızlı Şarj Çözümleri Sanayi ve Ticaret AŞ

- Eşarj Elektrikli Araçlar Şarj Sistemleri AŞ

- Astor Enerji AŞ

- WAT Mobilite Çözümleri Teknoloji ve Ticaret AŞ

- Şarjon Yenilenebilir Enerji ve Elektrikli Araç Şarj Sistemleri Ticaret AŞ

- EVS Elektrikli Şarj Sistemleri San. ve Tic. AŞ

- CW Enerji Mühendislik Ticaret ve Sanayi AŞ

- ZES Dijital Ticaret AŞ

- Şarjet Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ

- Armatec Enerji ve İnşaat Ltd. Şti.

- RHG Enertürk Enerji Üretim ve Ticaret AŞ

- Kalyon Electrical Vehicle Enerji Yatırım AŞ

- FCTR Elektrikli Araçlar Enerji Teknolojileri ve Hizmetleri AŞ

- En Yakıt AŞ

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler