1. HABERLER

  2. PETROL

  3. TP içeride yeni markalar, dışarıda rafineri satın alacak!

TP içeride yeni markalar, dışarıda rafineri satın alacak!

Enerji Günlüğü - Türkiye Petrolleri’ni (TP) satın alan Turkuaz Akaryakıt’ın sahibi Zülfikarlar Grubu, yeni satın almalarla ilk üçe girmeyi hedefliyor....

TP içeride yeni markalar, dışarıda rafineri satın alacak!

Enerji Günlüğü - Türkiye Petrolleri’ni (TP) satın alan Turkuaz Akaryakıt’ın sahibi Zülfikarlar Grubu, yeni satın almalarla ilk üçe girmeyi hedefliyor. Grup, yurt dışındaki bir rafineriyi satın almak için de görüşmeler yapıyor. 

Akaryakıt Turkuaz markasıyla akaryakıt dağıtım faaliyeti yürüten Zülfikarlar Holding, özelleştirmeden satın aldığı Türkiye Petrolleri’ni bünyesine kattıktan sonra sektörde beşinci büyük oyuncu haline geldi. Turkuaz ve TP markalı toplam 700 istasyon, TP çatısı altında toplanırken, yeni yapının genel müdürlüğünü de üstlenen Çağdaş Demirağ düzenlediği basın toplantısında yeni hedeflerini anlattı. 

HEDEF 800 İSTASYON, YENİ ALIMLAR YOLDA

TP’nin yüzde 100 hissesini 490 milyon TL bedelle satın aldıklarını hatırlatan Çağdaş Demirağ “Turkuaz ve TP’nin toplam istasyon sayısı 700. 2018 yılı sonuna kadar toplam istasyon sayısını 800’e çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Satın aldıkları sırada TP’nin sektörde 6. sırada bulunduğunu kaydeden Demirağ, “İkisinin  birleşmesiyle şu anda beşinci sıradayız. Hedefimiz en kısa zamanda ilk üç arasına girmek, daha sonra yurt dışına açılmak” diye konuştu. Yatırımlara hız kesmeden devam edeceklerini kaydeden Demirağ, “Hem organik hem inorganik büyümeye yöneleceğiz. Yeni satın almaların planlamasını takibini yapıyoruz. Şu anda üç şirketle görüşmelerimiz devam ediyor” dedi. 

ÜÇ MARKA DAHA SATIŞ MASASINDA 

İlk üç hedefini birkaç yıl içinde gerçekleştirme şansları bulunmadığını kaydeden TP Akaryakıt Genel Müdürü Çağdaş Demirağ “Bu organik büyümeyle de olabilecek bir şey değil. Ancak ve ancak satın almayla yapılabilecek bir şey. Satın alma görüşmeleri gizlilik anlaşmaları çerçevesinde sürüyor. Yurt içinde üç firmayla satın alma konusunda görüşüyoruz. Bunlar arasında hem yerli hem yabancı markalar var” diye konuştu. 

DEĞİŞİME AYAK UYDURABİLEN KALIR

Zor bir sektörde faaliyet gösterdiklerini kaydeden Çağdaş Demirağ, özellikle hükümetin politikaları gereği karlılıkların düştüğü, maliyetlerin yükseldiği bir döneme girildiğini, dolayısıyla sektörde bir kabuk değişiminin yaşandığını aktardı. Demirağ “Bu değişime ayak uydurabilenlerin büyüdüğü, uyamayanların kaybolduğu bir dönemden geçeceğiz. Satın alma ve birleşmeler bundan sonra kaçınılmaz olacaktır” ifadesini kullandı.  

HEDEF KÜRESEL BİR OYUNCU YARATMAK

TP’yi ülke adını da taşıdığı için “çok özel bir marka” olarak nitelendiren Çağdaş Demirağ, “Bu markayı tüketiciler ve bayilerle birlikte en kısa sürede global bir oyuncu olarak ülkemizi temsil edecek noktaya getireceğiz. Uzun meşakkatli bir yol. Ama önce ülke içerisinde ilk üçteki milli akaryakıt dağıtım şirketi olup daha sonra dünyadaki birçok pazarda faaliyet gösteren global dev bir oyuncu olmak istiyoruz” dedi. Romanya, Bulgaristan ve Arap yarımadasındaki çeşitli ülke pazarlarına girmeyi hedeflediklerini açıklayan Genel Müdür Çağdaş Demirağ, “Sadece akaryakıt dağıtımı değil rafineri anlamında da görüşmelerimiz sürüyor. Rafineri satın alma konusunda da bir şirketle görüşme halindeyiz” bilgisini verdi. 

BAYİLİK SİSTEMİYLE YOLA DEVAM 

TP markasında iki, Turkuaz’da ise tek bir istasyonun şirket tarafından işletildiğini kaydeden Çağdaş Demirağ, “Diğer istasyonlar tümüyle bayilere ait. Biz bayilik sistemine inanıyoruz, o şekilde yola devam edeceğiz, kendimiz istasyon işletmeyeceğiz” dedi. Demirağ, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın da “Türkiye Petrolleri” ardını kullanmasının bir sıkıntı yaratıp yaratmayacağına yönelik soru üzerine, bunun herhangi bir sorun teşkil edeceğine inanmadığını vurguladı. Çağdaş Demirağ, şirketin hedefleri arasında halka açılmanın bulunup bulunmadığı sorusuna “Şirketi birleştirip halka açmak lazım. Bunun için de minimum beş yıl var” karşılığını verdi. 

2019’A KADAR 100 MİLYON DOLARLIK YATIRIM 

Çağdaş Demirağ, Turkuaz’ı da çatısı altına alan TP Akaryakıt’ta, 2018 yılı sonuna kadar hem istasyon değişimi hem de yeni istasyon yatırımları için yaklaşık 100 milyon dolar civarında bir harcama yapılacağı bilgisini paylaştı. Dünyada elektriğin giderek ön plana çıktığına da değinen Demirağ, “Keza CNG (sıkıştırılmış doğalgaz) ile ilgili mevzuat da değişiyor. İstasyonlarımızda elektrikli araçlara, elektrikli motorsikletlere hizmet verebilmek için pazar araştırmaları yapıyoruz. Yani hem CNG hem elektrik konusunda yatırımlar yapılacak” dedi. 

İSTASYON ÇATILARINA GÜNEŞ PANELİ 

İstasyonlarda güneş enerjisinden elektrik üretip kullanmaya yönelik çözümlere de kafa yorduklarını ifade eden Çağdaş Demirağ şunları söyledi: 

“Kanopi üzerine koyulacak panellerle elektriği karşılayabilirsiniz. Ama istasyon işletmecilerine maliyeti yüksek olabilir. Doğru proje, güneş panellerini bayilere finansal yük getirmeden sağlayabilmek. Belki bu konuda uzun vadeli kredilendirme olabilir, belli teşvikler olabilir. Bunun çalışmaları sürüyor.” 

DOĞU AVRUPA VE ABD PAZARI ÖRNEK ALINACAK

Gelecek planlarını yaparken Doğu Avrupa ve ABD pazarlarını kendilerine örnek aldıklarının altını çizen Çağdaş Demirağ şunları söyledi: 

“Akaryakıt istasyonları sadece akaryakıtın satıldığı noktalar olmaktan çıkarılarak başka ürünlerin, akaryakıt dışı ürünlerin tüketicilere sunulduğu noktalara dönüştürülmüş halde. Biz de kısa sürede 700 istasyonumuzu hem bayilere gelir hem de tüketicilerin zamanlarını daha efektif kullanıp başka hizmetler elde edebilecekleri birer perakende noktasına dönüştürmeyi hedefliyoruz.”

HEDEFLERE ULAŞMAK İÇİN 4-5 ŞİRKET ALMAK GEREKİR

Son verilere göre, akaryakıt sektöründe Petrol Ofisi, OPET, Shell ve BP’nin ardından Turkuaz-TP’nin altıncı büyük olarak geldiğini anlatan Demirağ “Sadece tek bir şirket alarak önümüzdekilerin üzerine çıkamayız. Birden fazla satın alma gerekebilir. Her geçen gün maliyetler artıyor. Teknolojiye ayak uyduramayan kendini yenileyemeyen birçok şirket oluyor. Birleşmeler başladı, satın almalar başladı. Sadece bir değil, dört beş şirket satın alarak ideale ulaşabiliriz” ifadelerini kullandı. 

GÜNEYDOĞU’DA YÜKSELİŞ DÖNEMİ BAŞLIYOR

TP’nin Orta Anadolu ve Çukurova’da, Turkuaz markasının ise Ege ve Marmara’da yaygın olduğu bilgisini paylaşan Çağdaş Demirağ şöyle konuştu: “İşin güzelliği, bunların birbirini tamamlayan şirketler olması. Çakışma noktalarımız yüzde 5’le sınırlı. Bunların da yarısı Çukurova’da, yarısı Marmara’da. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Turkuaz’ın çok faal olduğu bir bölge olmamış. TP’nin ise orada iyi yatırımları var. Ama küresel bir oyuncu olacaksak her bölgeye eşit mesafede aynı şekilde yaklaşmak zorundayız. Geçen yıl doğudaki istasyonlar yaklaşık üç ay boyunca yarı zamanlı çalışabildi. Yollar kapalıydı, güvenlik riskleri vardı. Kapalı istasyonlar yavaş yavaş açılmaya başladı. Bundan sonra Doğu ve Güneydoğu’da terör öncesi çıkış döneminin yeniden yakalanacağına inanıyorum.” 

PETROL ÜRETİCİLERİ FİYAT ARTIŞI İSTİYOR 

Petrol fiyatlarındaki gelişmelere de değinen Çağdaş Demirağ, OPEC toplantısında alınan arz kesintisini uzatma kararının piyasalarda çok önceden satın aldığını bu yüzden de fiyatlarda ciddi bir hareket yaşanmadığını söyledi. ABD hariç bütün üretici oyuncuların, fiyatların yükselmesi yönünde petrol arzındaki kısıntıyı sürdüreceği görüşünü dile getiren Demirağ, “Türkiye’de ise petrol fiyatlarının etkisini döviz kuru ile birlikte düşünmek lazım” diye konuştu. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler