1. HABERLER

  2. PETROL

  3. TPAO Diyarbakır’da petrol arayacak

TPAO Diyarbakır’da petrol arayacak

TPAO, Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesi sınırları içinde Geyiktepe-1 tespit kuyusu açarak petrol arayacak.

TPAO Diyarbakır’da petrol arayacak

Enerji Günlüğü - TPAO, Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesi sınırları içinde Geyiktepe-1 tespit kuyusu açarak petrol arayacak.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Batman Bölge Müdürlüğü tarafından Diyarbakır ili, Yenişehir ilçesi, Geyiktepe köyü mevkiinde bir adet sondaj kuyusu açılarak petrol arama çalışması yürütülmesi planlanıyor. Açılacak olan Geyiktepe-1 tespit kuyusu XI. Bölge IR/TPO/K/4635 ruhsat numarasında bulunuyor.

4,5 milyon lira değerindeki proje kapsamında petrol üretimi söz konusu olmayacak, ham petrol rezerv varlığı ve varsa miktarı tespit edilecek. 

Petrol İşleri Genel Müdürlüğünden alınan arama ruhsatı ile ruhsat sahalarında petrol sondaj işlemleri gerçekleştirilebiliyor. Bir bölgede petrol çıkarmak için çalışmalarına başlamadan önce o bölge teknolojik aletlerle uzun bir süre gözlemleniyor. Petrol sondajı yapılan bölgenin öncelikle havadan ve karadan fotoğrafları çekiliyor ve yer yapısı inceleniyor. Yeryüzünden ve yerin altından alınan kayaç örneklerine X ışınları yardımıyla kimyasal çözümleme yapılıyor ve oluşumu belirleniyor. Daha sonra yer hareketlerini belirlemek amacıyla sismograf gibi sismik cihazlar kullanılıyor ve genellikle dinamit patlatılılarak yer hareketleri belirleniyor. Eğer herhangi bir rezervuara rastlanırsa sondajlama yapmadan önce rezervuar içerisindeki petrol miktarı ölçülüyor, eğer bulunan petrol maliyeti karşılayamayacak durumda ise kuyu terkediliyor.

Enerji Günlüğü

 

Önceki ve Sonraki Haberler