1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. TR’nin en büyük GES’i Kızören açıldı

TR’nin en büyük GES’i Kızören açıldı

Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santrali unvanına sahip Kızören Güneş Enerji Santrali (GES) faaliyete geçti. 

TR’nin en büyük GES’i Kızören açıldı

Enerji Günlüğü - Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santrali unvanına sahip Kızören Güneş Enerji Santrali (GES) faaliyete geçti. 

İtalyan Enerray ve Tekno Şirketler Grubu ortaklığı Tekno Ray Solar, Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santralini Konya Kızören'de açtı. Kızören GES’in 11 MW’lik kısmı başka yatırımcılara, kalanı Tekno Ray Solar’a ait. Ancak tüm tesisin işletmesini de Tekno Ray Solar üstlenmiş durumda. Yüzde 50 yerlilik oranına sahip tesis, 22.5 MW’lik kurulu güce sahip. Tesislerde üretilecek elektrikle 20 bin hanenin ihtiyacı karşılanabilecek. 

MİLLİ SERVET GÜNEŞ

Kızören GES’in açılışında konuşan Tekno Ray Solar CEO’su Altay Coşkunoğlu, güneşi milli bir servet olarak nitelendirirken"Arapların petrolü varsa bizim de güneşimiz var" dedi. Coşkunoğlu, hükümetin de bu konunun önemini kavrayıp sektörün önünü açacak adımlar atması gerektiğini kaydetti.

SOLAR SEKTÖRÜ HIZLI BÜYÜYECEK

Coşkunoğlu, "Lisanssız güneş santrallerinin önü açıldı. Konya Kızören'de açtığımız bu tesis de bunlardan biri. 18.5 megavatını faaliyete geçirdik. 4 megavat daha gelecek. Megavatsaat başına 13.3 dolar alım garantisi kapsamında direk satıyoruz. Güneş sektörü çok şeylere gebe. Hızlı büyüyecek" şeklinde konuştu.

BÜROKRASİ BÜYÜK ENGEL 

Türkiye’de enerji yatırımında ciddi zorluklarla karşılaşıldığını ifade eden Coşkunoğlu, bürokratik süreçlerin uzun ve meşakkatli oluşundan yakındı. Coşkunoğlu, şöyle devam etti: "Türkiye güneş yönünden milli servetin üzerinde oturuyor. Güneş ışınımı açısından AB’nin en iyi pozisyonuna sahibiz. Türkiye'deki verimsiz arazilerin yüzde 10'unu değerlendirsek 70 bin MW’lik GES kurabiliriz” dedi.

YABANCILAR İSTEMİYOR 

“Her sene 5 bin megavat GES kurmak işten değil, yeterki mevzuat buna müsaade etsin” diyen Altay Coşkunoğlu şöyle devam etti: 

“Enerji Bakanlığı, EPDK gibi çok fazla mekanizma var ve bunların herbirinin aldığı karar diğerinin önünü tıkıyor. Koordinasyon sorunu var. Öte yandan orta vadeli program yok. 2023 hedefleri deniyor ama kesin birşeyden bahsedilmiyor. Bu nedenle yabancılar da yatırım yapmak istemiyor."

EKİPMANDA STANDARTLARI OTURTAN BİR SANTRAL

Tekno Ray Solar Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özenbaş ise, santralin fizibilite çalışmalarının üç ay, proje geliştirme ile birlikte bir yıl sürdüğünü kaydederek, "Santral Türkiye'de ekipman standartlarını oturtan santrallerden biri" dedi.

60 MW DAHA YOLDA

Kızören GES 9 ayda tamamlandı. Paneller ve üretim değerleri uzaktan anlık takip edilebiliyor. Coşkunoğlu, Kızören GES’i Türkiye’de alt yapısı en iyi tesis olarak nitelendirdi. Kurulumunda 450 km kablo kullanılan Kızören GES’te kullanılan yazılım da Tekno Ray Solar tarafından geliştirildi. Yazılımı İtalyan ortaklarına da ihraç ettiklerini belirten Tekno Ray Solar CEO’su Altay Coşkunoğlu, İtalyan ortaklarıyla birlikte Avrupa'da da proje geliştireceklerini ifade etti. Kızören GES, megavat başına 1 milyon dolar yatırım değerine sahip. Yıl sonuna kadar Burdur, Denizli, Konya, Kayseri gibi şehirlerde 60 milyon dolar yatırımla 60 megavattlık tesis daha açılacak ve şirket 2016 sonunda 100 megavattlık büyüklüğe ulaşacak. 

Sabiha KÖTEK - KONYA 

Coşkunoğlu: Güneş sektörünün hızlı büyümesi önlenemeyecek

Önceki ve Sonraki Haberler