1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Trump politikaları iklim mücadelesinde ABD’nin liderliğini sonlandırdı

Trump politikaları iklim mücadelesinde ABD’nin liderliğini sonlandırdı

Enerji Günlüğü - Çin ve Hindistan küresel karbon emisyonu artışını yavaşlatırken, ABD başkanı Donald Trump’ın politikaları ABD emisyonlarındaki...

Trump politikaları iklim mücadelesinde ABD’nin liderliğini sonlandırdı

Enerji Günlüğü - Çin ve Hindistan küresel karbon emisyonu artışını yavaşlatırken, ABD başkanı Donald Trump’ın politikaları ABD emisyonlarındaki düşüşü durduracak.

Bonn'da devam eden iklim müzakerelerinde özellikle Paris Anlaşması'nın uygulanmasına dair yapılacak olan adımları, dünyanın dört bir yanından gelen müzakereciler tartışıyor. Bonn iklim görüşmeleri sırasında, Climate Action Tracker’ın açıkladığı analize göre, Çin, Hindistan ve ABD analiz raporuna göre, Başkan Trump’ın yakın zamanda yaptığı çok kapsamlı ve geri adım atan politika değişikliklerinin 2030 yılına kadar küresel emisyonlar üzerinde çok büyük bir etki yaratması ise bekleniyor. 

Trump hükümeti Paris Anlaşması’na dair pozisyonunda hala kararsız. ABD’nin Ulusal Katkı Beyanı’nda (NDC) bir azaltma yapması ya da Paris Anlaşması’ndan tamamıyla çekilmesi, Paris Anlaşması’nın ruhuna ve anlaşmanın iklim değişikliğine karşı önlemleri arttırma ihtiyacıyla çelişkili.

ÇİN VE HİNDİSTAN ÖNE GEÇTİ

Öte yandan, hem Çin hem de Hindistan’ın Paris Anlaşması taahhütlerinden fazlasını gerçekleştirmeleri muhtemel. Çin’de kömür tüketimi son üç yıldır düşmekte (2013-2016) ve bundan sonrası için de sürekli ve yavaş bir düşüş bekleniyor. Hindistan ise planlanan kömürlü termik santrallerine artık ihtiyacı olmayabileceğini açıkladı. Kısa süre önce açıkladığı politikaların tamamının uygulanması halinde, önümüzdeki on yıl içinde Hindistan’ın CO2 emisyonu artışında önemli bir yavaşlama meydana gelecek. Çin ve Hindistan’da kömür kullanımında yaşanan gerilemeler bir yıl önce yapılan tahminlerle karşılaştırıldığında, 2030 yılı itibarıyla öngörülen küresel karbon emisyonu artışını iki ile üç milyar ton kadar azaltacak.

Analizi yorumlayan NewClimate Institute’den Profesör Niklas Höhne, “Bundan beş yıl önce Çin ya da Hindistan’ın kömür kullanımını durdurması, hatta yavaşlatması, üstesinden gelinemeyecek bir engel olarak görülmekteydi zira kömürlü termik santrallerin bu ülkelerin enerji ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli olduğunu düşünen birçok taraf vardı. Yakın zamanda yapılan gözlemler ise, Çin ve Hindistan’ın bu zorluğu aşma yolunda olduklarını ortaya koyuyor” dedi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler