1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Tuncer: Türkiye’nin geleceği nükleerde

Tuncer: Türkiye’nin geleceği nükleerde

Enerji Günlüğü - Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi Organizasyon Komitesi Başkanı Koray Tuncer, Türkiye’nin geleceğinin nükleer enerji gibi katma...

Tuncer: Türkiye’nin geleceği nükleerde

Enerji Günlüğü - Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi Organizasyon Komitesi Başkanı Koray Tuncer, Türkiye’nin geleceğinin nükleer enerji gibi katma değerli sektörlerde olduğunu olduğunu söyledi.

Ortadoğu ve Afrika’nın en büyük nükleer etkinliği olan 4. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi’nde konuşan Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi Organizasyon Komitesi Başkanı Koray Tuncer, Türkiye’nin geleceğinin nükleer, uzay ve savunma teknolojisinde olduğunu söyledi.

Tuncer, “Nükleer santral projelerinin inşaatı yaklaşık 5 yıl sürüyor ve bir nükleer santral projesinin ömrü 30-40 yıl devam ediyor. Bu kadar uzun vadeli olan nükleer enerji yatırımları, ucuz enerjinin yanı sıra birçok yan sanayinin gelişmesine de aracılık ediyor. Türkiye eğer nükleer enerji sektörüne yatırım yapar ve KOBİ’lerini bu alanda gelişmesini teşvik ederse sadece Türkiye’deki değil yurt dışındaki projelerden de pay alma şansını yakalayacak ve teknoloji ithal eden değil ihraç eden ülke konumuna yükselecektir.” dedi.

NÜKLEER İSTİHDAM SAĞLIYOR

Zirve’nin açılış konuşmasını yapan Zirve Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şule Ergün, “Yaklaşık 500 bin ayrı parçadan oluşan nükleer santral projelerinin her birinde yaklaşık 12-14 bin kişilik istihdam sağlanıyor. Nükleer Enerji Enstitüsü’nün yaptığı çalışmalara göre nükleer santrallerde çalışan her 100 kişi için ekstra yaklaşık 66 kişilik istihdam oluşturuyor. Bu açıdan nükleer santral projeleri ülke ekonomisi açısından doping etkisi sağlıyor. Türkiye, Ortadoğu ve Afrika’da 2060 yılına kadar yaklaşık 30 nükleer santral projesi devreye girecek ve her bir projenin maliyeti yaklaşık 20 milyar dolar olacak. Bu süreçte oluşacak 600 milyar dolarlık pazardan Türk firmalarının daha fazla pay alabilmesi için Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi vizyon açan bir etkinlik oluyor.” dedi.

Ergün, ülkemizde kurulan nükleer santral projelerinde yerlileşme çalışmalarının son derece önemli olduğunu belirterek, tamamına yakını KOBİ olan 500’e yakın firmanın nükleer santrale ekipman ya da hizmet sağlama yetenekleri açısından değerlendirildiğini de sözlerine ekledi.

YERLİLEŞMEYİ ARTTIRMAK İÇİN BİRÇOK MEKANİZMA VAR

Yerli firmaların sadece yerli olduğu için bir nükleer santral projesinde yer alamayacağını söyleyen 4. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi Başkan Yardımcısı Nilay Çubukçu, “Nükleer santral projeleri için yüksek güvenlik ve kalite yönetimine sahip olmak olmazsa olmaz ön koşuldur”  dedi. Çubukçu, nükleer santral projelerinde yer almak isteyen Türk firmalarının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın online firma envanter sistemine kayıt olmaları gerektiğinin altını çizdi. Çubukçu, yerli şirketlerin bağlı bulundukları ticaret ve sanayi odaları ile yakın iletişimde bulunmalarının da projelerin ihtiyaçlarını anlamada çok önemli olduğunu bildirerek “Bu konuda firmalar yalnız olmadıklarını da bilmeliler. Yerlileştirmeyi artırmak için birçok mekanizma var” değerlendirmesinde bulundu.

İki gün boyunca sürecek Zirve kapsamında, 2060’a kadar Türkiye, Ortadoğu ve Afrika’da hayata geçirilmesi planlanan 30 nükleer santral projesi ile oluşacak 600 milyar dolarlık pazardan Türk firmalarının nasıl pay alabileceği masaya yatırıldı.

Zirvede Japonya, Almanya, Fransa, Çek Cumhuriyeti, İngiltere, Rusya ve Çin’den gelen firmalar Türk ortaklar bulmak için 200’ün üzerinde ticari eşleştirme görüşmesi yapılacak. 

Önceki ve Sonraki Haberler