1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Türk-Avusturya ortaklığı DC’nin 4 HES’i için ÇED süreci başladı

Türk-Avusturya ortaklığı DC’nin 4 HES’i için ÇED süreci başladı

Enerji Günlüğü - Türk-Avusturya ortaklığı ile kurulan DC Hidro Enerji, Hakkari’de kuracağı yaklaşık 735 MW’lık 4 adet Baraj ve Hidroelektrik Santrali...

Türk-Avusturya ortaklığı DC’nin 4 HES’i için ÇED süreci başladı

Enerji Günlüğü - Türk-Avusturya ortaklığı ile kurulan DC Hidro Enerji, Hakkari’de kuracağı yaklaşık 735 MW’lık 4 adet Baraj ve Hidroelektrik Santrali (HES) Projesi için ÇED çalışmalarına başladı.

Firma, 2008 yılında Türkiye-Avusturya ikili işbirliği anlaşması kapsamında bulunan Doğanlı ve Çukurca Barajlarını Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle hayata geçirmek üzere, Esat Enerji, Göçay İnşaat, Özdemir İnşaat, Andritz Hydro GmbH, Alstom Austria GmbH, Voith Hydro GmbH & Co KG, Pöyry Energy GmbH ve Dolsar Mühendislik iştiraki ile kuruldu.

Firmanın, Hakkari Zap suyu üzerinde Çukurca mevkiinde kurulacak 4 projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Genel Müdürlüğü’ne yaptığı başvurular uygun bulundu. Genel Müdürlüğün, önümüzdeki günlerde konuyla ilgili toplantılarına başlaması hedefleniyor.

YILDA 2.358 GWh ELEKTRİK ÜRETİLECEK

Toplam maliyeti yaklaşık 1.9 milyar lira olarak hesaplanan projelerin yıllık enerji üretiminin 2.358 GWh olması ve yıllık enerji üretim getirilerinin ise 235 milyon dolar olması hedefleniyor. Firmanın, Doğanlı I Barajı ve HES Projesi’nin kurulu gücü, 115 MW, yıllık enerji üretiminin 393 GWh, Doğanlı II Barajı ve HES Projesi’nin 45 MW, yıllık enerji üretiminin 135 GWh, Doğanlı III Barajı ve HES Projesi’nin 295 MW, yıllık enerji üretiminin 960 GWh, Çukurca Barajı ve HES Projesi’nin 280 MW, yıllık enerji üretiminin 870 GWh olduğu tespit edildi.

ÇUKURCA BARAJI VE HES

Çukurca Barajı ve HES, Malzeme Ocakları, Konkasör Tesisi ve Beton Santralı Projesi için En-Çev Enerji tarafından hazırlanan ÇED başvurusuna göre, Proje’nin maliyeti 519 milyon TL olacak. 796 m talveg kotunda yapılması planlanan Çukurca Barajı’nın önyüzü beton kaplamalı kaya dolgu tipinde inşa edilmesi hedefleniyor. Barajın talveg yüksekliği 103 m olup rezervuarda depolanan sular, sağ sahilde 2100 m uzunluğunda bir enerji tüneli ve 160 m uzunluğunda bir cebri boru ile Santral’a iletilecek. Santral’da yıllık toplam 800,92 GWh enerji üretilmesi hedefleniyor.

DOĞANLI I, II II BARAJ VE HES’LERİ

Doğan I, II ve III Barajı ve HES’ler, Malzeme Ocakları, Konkasör Tesisi ve Beton Santralı Projesi için hazırlanan ÇED Başvuru dosyasına göre ise, Projenin toplam maliyeti 1 milyar 353 milyon TL olacak.

Zap Suyu üzerinde ve 1090 m talveg kotunda yapılması planlanan Doğanlı I Barajı önyüzü beton kaplamalı kaya dolgu tipinde inşa edilecek. Baraj’ın talveg yüksekliği 90 m olup rezervuarda depolanan sular, sol sahilde 2 550 m uzunluğunda bir enerji tüneli ve 375 m uzunluğunda bir cebri boru ile santrala iletilecek. Santral’ın kuyruk suyu kotu ise Doğanlı III Barajının normal su seviyesi olan 1065 m kotuna bağlanacak.

Doğanlı II Barajı, Cemilkatlı deresi üzerinde 1060 m talveg kotunda, ön yüzü beton kaplamalı kaya dolgu tipinde olacak.Barajın talvegten yüksekliği 120 m olup, rezervuarda depolanan sular sol sahilde 219 m uzunluğunda çelik kaplamalı bir enerji tüneli ve enerji şaftı ile etek santrale iletilecek. Santral’ın kuyruk suyu kotu ise Doğanlı III Barajının normal su seviyesi olan 1065 m kotuna bağlanacak.

Doğanlı III Barajı, Zap Suyu üzerinde 952 m talveg kotunda, ön yüzü beton kaplamalı kaya dolgu tipinde olacak. Barajın talvegten yüksekliği 118 m olup rezervuarda depolanan sular sol sahilde 3500 m uzunluğunda bir enerji tüneli ve 320 m uzunluğunda bir cebri boru ile santrale iletilecek. Santral’ın kuyruk suyu kotu ise Çukurca Barajının normal su seviyesi olan 894 m kotuna bağlanacak.

Önceki ve Sonraki Haberler