1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Türk jeotermaline İtalyan terzi

Türk jeotermaline İtalyan terzi

İtalyan enerji şirketi Exergy, kendi geliştirdiği özel türbin tasarımı ile Türkiye'de her bir jeotermal santrale özel türbinler üretiyor. 

Türk jeotermaline İtalyan terzi

Enerji Günlüğü - İtalyan enerji şirketi Exergy, kendi geliştirdiği özel türbin tasarımı ile Türkiye'de her bir jeotermal santrale özel türbinler üretiyor. 

Maccaferri Endüstriyel Grup şirketlerinden olan Exergy, Türkiye'de jeotermal enerji alanında ORC teknolojisiyle geliştirdiği yüksek verimlikli, bakımı/kurulumu kolay, normal türbinlere göre ortalama yüzde 5 daha verimli, daha sade ve basit tasarımlı kendine özel türbinler ile hızlı bir büyüme hedefliyor. Üstelik burada üretilen türbinlerin ekipmanlarının büyük bir kısmı Türkiye'den karşılanıyor. 

2014 yılında Türkiye pazarına giriş yapan şirket, İzmir Kemalpaşa'da bulunan pazardaki tek Türk Malı etiketli türbini üreten EXERGY Türkiye fabrikasını  bir grup gazeteciye tanıttı. Yine, bu fabrikada montaj işlemlerini tamamlayarak ürettiği türbini kullanan Karadeniz Holding'in Aydın Umurlu I Jeotermal Santrali'ni de uygulama sahası olarak gezdirdi. Türkiye pazarındaki yüksek potansiyeli gören şirket, siparişlerin de artmasıyla fabrikanın yakınlarında bir de bakım ve onarım hizmetleri sunmak üzere bir tesis daha kurmuş.    

YÜZDE 5 DAHA VERİMLİ TÜRBİNLER

EXERGY Türkiye Türbin Enerji Teknolojileri A.Ş. Genel Müdürü Celal Tuğcu, ürettikleri türbinlerde yerli ekipman kullanma oranının bazen yüzde 80-90'lara ulaştığını belirterek, diğer türbinlere oranla kendi türbinlerinin yaklaşık yüzde 5 oranında daha verimli olduğu kaydetti. 

Türkiye'de faaliyette bulundukları iki yıl içinde toplam 25 türbin ürettiklerini ve 2016 yılında da 20 türbin siparişi aldıklarını ifade eden Tuğcu, tıpkı bir terzi gibi sipariş usulu çalıştıklarına ve türbin yapacakları santralin özelliklerine göre türbini tasarlayıp ürettiklerine dikkat çekti. 

MÜŞTERİYE ÖZEL PROJE

Tuğcu, “Her proje, müşterinin ihtiyaçlarına özel olarak hazırlanıyor. Tek türbin üzerinde 0,1 ile 15 MW arasında değişen kapasitede türbinler üretebiliyoruz” şeklinde konuştu. 

Türkiye'de pazar payında açık ara lider durumda olduklarını kaydeden Tuğcu, Türkiye'de elliden fazla alt tedarikçileri olduğunu ve bu şekilde Türkiye ekonomisine de katkı sunduklarını belirtti. Bu katkının geçtiğimiz yıl 10 milyon Dolar'dan fazla olduğunu da sözlerine ekledi. 

TÜRBİN TEKNOLOJİSİNİN MUCİDİ CEO

Exergy CEO ve kurucusu ve aynı zamanda kaşifi olan Cladio Spadacini ise, patenti kendilerine ait olan türbinler ile dünya genelinde yüzde 25, Türkiye'de de yüzde 80 pazar payına sahip olduklarını ifade etti. 

Kendi geliştirdiği teknoloji ile ilgili de bilgiler veren Spadacini, “Türkiye’nin yenilenebilir enerjideki potansiyelinin farkındayız ve amacımız Türkiye’nin temiz enerji üretimini yükseltirken teknolojik know-how’umuzla katma değer sağlamak istiyoruz. Kendi teknolojimiz olan ve patentli EXERGY ROT türbinlerini Kemalpaşa’daki tesisimizde yüzde 80 oranında yerel imalat parçalar kullanarak üretiyor ve Ege Bölgesi’nde EXERGY özelinde bir endüstriyel ekosistem geliştiriyoruz. EXERGY’nin teknolojisi şu ana dek dünya çapında 40 projede kullanıldı, bunlardan 19 tanesi Türkiye’de yer alıyor. Portföyümüzdeki toplam enerji üretim kapasitesi 292,5 MWe'ye ulaşarak, ORC teknolojisindeki pazar lideri konumumuzu bir kez daha kanıtladı. Elde ettiğimiz bu sonuçlarla gurur duyuyoruz ve Türkiye’nin yenilenebilir enerji pazarının bir parçası olmaktan ötürü sevinçliyiz” dedi.

TÜRKİYE'DE BÜYÜK POTANSİYEL GÖRÜYORUZ

Maccaferri Sanayi Grubu Başkanı Gaetano Maccaferri de, Türkiye'de yenilenebilir enerjide çok büyük bir potansiyel gördüklerini ve yatırımcıların kalıcı bir partneri olarak devam etmek istediklerini ifade etti. 

Türkiye pazarının grup stratejisi için önemine değinen Maccaferri, “Türkiye’de birkaç yıldır faaliyet gösteriyoruz. Ülkede ilk olarak Düzce’de fabrikası bulunan Officine Maccaferri ile başladığımız faaliyetlerimizi, güneş enerjisi santrali üreten ve toplam kurulu gücü 27 MW’a ulaşan Enerray ile sürdürdük. Türkiye’de varlık gösterdiğimiz için yenilenebilir enerji piyasasının gelişimini yakından takip ettik ve artan taleple güneş enerjisi ile jeotermal alanındaki faaliyetlerimiz için Türkiye’nin mükemmel bir pazar olduğu sonucuna vardık. Ülkenin büyümesi ve yenilenebilir enerji talebinin daha da ileriye taşıyacağını umuyoruz. Paris’te düzenlenen 21’inci İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nda varılan mutabakat sayesinde Türkiye sahip olduğu yenilenebilir enerji kaynakları açısından avantajlı bir konum yakalamış durumda ve sürdürülebilir büyüme için verimli bir model teşkil ediyor.” dedi.

UMURLU I JES'TE VERİMLİLİK YÜZDE 8-12 FAZLA

Exergy'nin KARKEY Karadeniz Elektrik Uretim’e ait Umurlu I 12 MW jeotermal elektrik üretim tesisi için sağladığı Türk Malı etiketi taşıyan türbiniyle, garanti edilen rakamların yüzde 8 ile 12 üzerinde performans sağlandı. 

Geçtiğimiz hafta performansı farklı ölçüm kriterleri doğrultusunda test edilen ve üçüncü parti Enerji Mühendisleri tarafından da onaylanan santralin, Radyal Dışa Akış Türbini sayesinde müşteriye garanti edilen değerlerin yüzde 8 ile 12 üzerinde çalıştığı ve böylece hesaplanandan 1.5 MWe daha fazla enerji üretti.

Jeotermal uygulamalarına ilave olarak EXERGY’nin ORC sistemi atık ısı kazanımında da kullanılabiliyor. Enerji masrafları giderek yükselen, enerji verimliliklerini artırırken çevresel etkilerini de azaltmak isteyen şirketler için ideal. Başlıca hedef müşterileri ise çimento, çelik ve cam fabrikaları ile dizel ve doğal gaz motorlarından elektrik üretmek isteyen tesisler. EXERGY’nin bu teknolojisi Türkiye’de Şişecam tesislerinde kullanılıyor.

Sabiha KÖTEK - İZMİR/AYDIN

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler