1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. TürkAkım kara bölümü ilk kısmı için çalışmalar başladı

TürkAkım kara bölümü ilk kısmı için çalışmalar başladı

Enerji Günlüğü - Rus doğal gazını Karadeniz’in derinliklerinden Türkiye’ye ulaştıracak TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı’nın kara bölümü için...

TürkAkım kara bölümü ilk kısmı için çalışmalar başladı

Enerji Günlüğü - Rus doğal gazını Karadeniz’in derinliklerinden Türkiye’ye ulaştıracak TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı’nın kara bölümü için çevre etki değerlendirme raporu hazırlanarak çalışmalar başladı.

Kıyıköy PİG istasyonundan .çıkış alan ve Misinli PİG istasyonunda son bulan 48 inç çapındaki ve 68+846,21 m uzunluğundaki Türk Akımı Kara Kısmı-1 Doğal Gaz Boru Hattı için start verildi. BOTAŞ tarafından gerçekleştirilen Arazi Etüt Harita ve Kamulaştırma Mühendislik işi ihalesi çerçevesinde çalışmaları üstlenen Kartal Harita Müh. Taah. Tic. Ltd. Şti., kamu kurum ve kuruluşlarından gelen görüşler doğrultusunda nihai güzergahı belirledi, kamulaştırma ve ÇED Raporu çalışmalarına başlayarak rapor hazırladı. Projeye ilişkin böylece ÇED Süreci başladı. 

TürkAkım kara kısmı için halka danışılıyor 

HATTIN GÜZERGAHI

Türk Akımı Kara Kısmı-1 Doğal Gaz Boru Hattı Projesi, inşaatına başlanacak olan Kıyıköy PİG istasyonundan çıkış alacak, Kırklareli İli, Vize ve Lüleburgaz İlçeleri ile Tekirdağ İli, Saray ve Çorlu ilçeleri üzerinden geçerek Mevcut ve birbirine paralel olan 36 inç çapındaki Rusya-Türkiye Doğal Gaz İletim Hattı ve Rusya-Türkiye Doğal Gaz Loop Hattı üzerinde bulunan Misinli PİG istasyonunda son bulacak.

Faaliyet konusu hattın inşası sırasında, doğal gaz taşımada kullanılacak boruların yerleştirilmesi amacıyla hattın geçeceği güzergah üzerinde bulunan bitkisel toprak sıyrılarak alınacak ve inşaat işlemlerinin tamamlanmasından sonra tekrar hat üzerine serilmek amacıyla depolanacak. Bitkisel toprağın alınmasından sonra boruları yerleştirmek amacıyla 2,5-4 m arasında derinlikte ve ortalama 1,7 metre genişliğinde doğal gaz boru hattı yerleştirme kanalları kazılacak. Sert kaya birimlere rastlandığı yerlerde gevşetme patlatmaları yapılabilecek. Kanalların kazılmasından sonra ortalama 20 cm yataklama yapıldıktan sonra borular yerleştirilip, üzerleri tekrar hafriyat malzemesi ile kapatılacak, üzerine ayrı depolanmış olan bitkisel toprak serilecek. 

Doğal gaz boru hattının inşası sırasında hat ile çakışan yüzeysel su kaynakları (dere, çay vb) karayolu vb. alanlardan boru hattının geçirilmesi için beton blok kullanımı, kum yataklanması ve plastik koruyucular kullanılarak zemin emniyeti sağlanacak. Hattın sulama kanallarını kesmesi halinde doğal gaz boruları ile sulama kanalları arasında sızdırmazlığı sağlamak için özel bir yerleştirme uygulanacak. Bunların dışındaki kablo veya boruların bulunduğu alanlarda plastik koruyucular kullanılarak karşılıklı olumsuz etkiler engellenmiş olacak.

Hat için belirlenen ÇED İzin alanı koridoru büyük oranda tarım alanları ve orman alanlarından geçiyor, başlangıç kısmında çok az bir kesimde SİT alanlarına giriyor. Doğal gaz boru hattının geçtiği tarım arazileri yoğun olarak kuru tarım ürünlerinin yetiştirildiği alanlar. Proje güzergahının geçtiği ormanlık alanlar yoğun olarak Meşe ormanları olup, yer yer Kayın ve Gürgen ile karışık ormanlar teşkil ediyor.

TürkAkım projesi tamamlandığında, her biri yılda 15,75 milyar metreküp doğalgaz taşıma kapasitesine sahip olan iki paralel boru hattından oluşacak. Her bir hat, binlerce ayrı boru kesiti birleştirilerek yapılacak. 

Karada inşa edilecek boru hatlarından Lüleburgaz'da Türkiye dağıtım ağına bağlanacak olan birinci hat, BOTAŞ tarafından geliştirilecek. Yine karadan Türkiye-Yunanistan sınırına doğru ilerleyecek ikinci hat, Gazprom ve BOTAŞ ortaklığında gerçekleştirilecek. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler