1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Turkcell eğitime destek için 32 bin ton elektronik atık topladı

Turkcell eğitime destek için 32 bin ton elektronik atık topladı

Turkcell, elektronik atık toplama kampanyasında 32 bin ton atık topladı. Dönüştürülen atıklardan elde edilen gelir eğitime destek amacıyla bağışlanıyor.

Turkcell eğitime destek için 32 bin ton elektronik atık topladı

Enerji Günlüğü - Turkcell, elektronik atık toplama kampanyasında 4 yılda, 32 bin ton atık topladı. Dönüştürülen atıklardan elde edilen gelir eğitime destek amacıyla bağışlanıyor. 

Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ (Turkcell), 4 yıldır sürdürdüğü elektronik atık toplama kampanyasında 32.000 ton e-atık topladı. Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) ile işbirliği içinde yürütülen kampanya kapsamında elde edilen atıklar, işlenip ayıklanıyor ve elde edilen gelir Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na (TEGV) bağışlanıyor. 

Turkcell, mağazalarında bulunan geri dönüşüm kutularına getirilen kullanılamaz durumdaki cep telefonu, bilgisayar, tablet ve aksesuarları gibi elektronik atıkları 4 yıldır topluyor. Toplanan atıklar TÜBİSAD’a gönderiliyor ve burada geri dönüşüm sürecine alınıyor. Geri dönüşümden elde edilen gelirin tamamı TEGV’ye bağışlanıyor. 

“GERİ DÖNÜŞTÜRÜLEN E-ATIKLARIN ORANI YÜZDE 7”

Turkcell, 14 Ekim Uluslararası Elektronik Atık Günü’nde kampanyayı hızlandırmak amacıyla “Haydi Türkiye! Tekno Atık geri dönüşüm seferberliğine katıl, kaynakları verimli kullan, nitelikli eğitime destek ol” çağrısı yaptı. Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alper Ergenekon, Turkcell’in hanelere yönelik ilk tekno atık projesinin mimarı olduğunu söyledi ve elektronik atıklarla ilgili bilgiler verdi. Alper Ergenekon şöyle konuştu, “Yapılan araştırmalar gösteriyor ki dünya genelinde her yıl yaklaşık 53,6 milyon ton elektronik atık ortaya çıkıyor. Ancak bunların yüzde 83’ü halen toplanmıyor. Türkiye’de ise geri dönüştürülen e-atıkların oranı sadece yüzde 7. Biz Turkcell olarak e-atık tsunamisine ‘Eğitime Dönüştür’ projemizle dalgakıran olmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar evlerden mağazalarımıza getirilen elektronik atık miktarı 32 tonu buldu. Bu atıkların dönüşümünden sağlanan gelirle yüzlerce öğrencinin nitelikli eğitimine katkı sağladık”. 

“BARYUM CIVA BAZALT GİBİ ELEMENTLER TOPLANIYOR”

Kampanyanın çevresel faydalar ürettiğini de anlatan Alper Ergenekon, “Millî Eğitim Bakanlığı ile okullarda bu konuda eğitimler düzenlemeyi planlıyoruz. Ayrıca mağazalarımızdaki personellerimizi de bu konuda eğiterek müşterilerimizi bilgilendirmelerini hedefliyoruz. Her yılsonu yaptığımız gibi önümüzdeki günlerde de toplama noktalarımıza tekno atık getirene hediye çeki kampanyamıza devam edeceğiz” diye konuştu.

Elektronik atıkların usulüne uygun olmayan yollarla geri dönüştürülmesinin kamu sağlığını ciddi bir şekilde tehdit ettiğini belirten Alper Ergenekon, “Elektronik ürünlerin içinde baryum, cıva ve bazalt gibi insan sağlığına ve çevreye zarar verme potansiyeli olan çok sayıda madde dünya genelinde özellikle toprakta meydana gelen kirliliğin önemli bir sebebi. Ayrıca uygunsuz bertaraf sonucu ortaya çıkan sera gazları ve ozon tabakasını incelten maddeler, iklim değişikliği ve ozon tabakası üzerindeki olumsuz etkiyi de tetikliyor” dedi.

“E-ATIKLARIN PARASAL DEĞERİ YILDA 62 MİLYAR DOLAR”

Dünyadaki e-atık sürecinin iyi yönetilmediğini kaydeden Ergenekon, sözlerini şöyle tamamladı, “Her yıl ortaya çıkan elektronik atıkların ticari değeri 62 milyar dolara karşılık geliyor. Birleşmiş Milletler raporlarına göre 2050 yılında yıllık elektronik atık miktarının 120 milyon ton olacağı öngörülüyor. Türkiye’de ortaya çıkan elektronik atık miktarı ise 500 bin tonu geçmiş durumda. Kullanım ömürleri çok uzun olmadığı için cep telefonları elektronik atıkların en büyük bölümünü oluşturuyor”.

BİLİŞİM SEKTÖRÜNÜN ÖRGÜTÜ TÜBİSAD

1979 yılında kurulan TÜBİSAD; hizmet, yazılım, donanım, bulut, dijital altyapı sağlayıcıları gibi bilgi ve iletişim sektörünün bütün alanlarını kapsayan üye şirketleriyle Türkiye bilgi ve iletişim teknolojileri pazarının %90'ını temsil ediyor. Dernek eğitim ve istihdam, yerel katma değer üretimi, teknolojik gelişmeler, hukuksal ve kurumsal altyapının oluşturulması, sektörün ve pazarın büyümesi ve güçlenmesi, bilişim sektörüne yönelik standartların oluşturulması ve yerleştirilmesi, sektörün ve Türkiye’nin AB ile bütünleşmesi gibi konularda çalışmalar yapıyor.

İLKÖĞRETİM ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARA DESTEK

Bir grup sanayici, yönetici ve akademisyenin girişimiyle devlet tarafından verilen temel eğitime destek olmak amacıyla 23 Ocak 1995 tarihinde kurulan TEGV ise ilköğretim çağındaki çocuklara okul dışı eğitim desteği vermek amacıyla kuruldu. Vakıf, Millî Eğitim Bakanlığı ile yaptığı işbirliği protokolü kapsamında Türkiye genelinde, 27 ilde 7 eğitim parkı, 42 öğrenim birimi ve 17 Ateşböceği Öğrenim Birimi’yle çocuklara çağdaş bir misyon ve vizyonla eğitim desteği vermeye devam ediyor.

Önceki ve Sonraki Haberler