1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Türkiye 1 birim büyüme için 3 birim doğalgaz tüketiyor

Türkiye 1 birim büyüme için 3 birim doğalgaz tüketiyor

Türkiye 1 birim büyüme için 3 birim doğalgaz tüketiyor. EMA YKB Hüseyin Vatansever, aynı miktarda enerji ile daha yüksek katma değer üretilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye 1 birim büyüme için 3 birim doğalgaz tüketiyor

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin bu ay sonunda açıklanacak 2021 yılı büyüme oranının yüzde 9 civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Buna karşılık, ülkedeki yıllık doğalgaz talebinde yüzde 25 oranında artış yaşandı. Enerj verimliliği alanında ekipman üreten ve çözümler geliştiren EMA Enerji’nin Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, Türkiye’nin doğalgaz tüketiminin 2021 yılında 61 milyar 552 milyon metreküpe ulaştığına dikkat çekerek, bu oranın ülkedeki ekonomik büyümenin yaklaşık üç katına karşılık geldiğini söyledi.

FABRİKA ÇATILARI HÂLÂ BOMBOŞ

2017-2021 döneminde doğalgaz talebinde dikkat çekici bir artış yaşanmadığını belirten Vatansever, pandemi nedeniyle ertelenmiş talepler gündeme gelse de büyümenin üç katı doğalgaz tüketilmesini, enerjinin verimsiz kullanıldığının göstergesi olarak değerlendirdi. Türkiye’nin yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına yönelik tüm yatırımları destekleyici mekanizmaları bir an önce geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Vatansever, şunları ifade etti:

huseyin-vatansever-jpg.jpg“Türk ekonomisi bir birim büyümek için üç birim doğalgaz tüketiyor. Başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız olmak üzere ilgili tüm kamu otoritelerimiz sektör temsilcilerinin de katkısı bir Stratejik Plan ortaya koymalı. Türkiye rüzgâr ve güneş enerjisinde elde ettiği kurulu gücün en az iki katını devreye alabilirdi. Yenilenebilir enerjiye toplumun tüm kesimlerinin yatırım yapmasını özendirici sistem geliştirilmeli. Sözgelimi fabrikalarımızın çatıları neden hâlâ bomboş ve bu durumu anlamak mümkün değil. Neden tükettiğimiz enerjinin en azından bir bölümünü kendimiz üretmiyoruz?”

ELEKTRİK MOTORLARININ YÜZDE 70’İ VERİMSİZ

Kişi başına enerji tüketimi yüksek, enerji yoğunluğu düşük ülkelerin gelişmişlik endeksinde üst basamaklarda yer aldığını anımsatan Vatansever, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk sanayicileri olarak Avrupalı rakiplerimizle kıyaslandığında aynı üretimi yapabilmek için daha fazla enerji tüketiyoruz. Ülkemizdeki sanayi tesislerinde kullanılan elektrik motorlarının yaklaşık %70’i düşük verimlilikte motorlardan oluşuyor. Keza ısı kayıpları, atık ısı geri kazanımı, verimli aydınlatma, ısı yalıtımı, enerji izleme sistemleri gibi enerji verimliliği projeleri ile aynı ölçekte üretimi daha az enerji tüketerek yapmamız mümkün. Türkiye’nin 2023 yılına kadar enerji yoğunluğunu yüzde 20 oranında azaltma hedefi bulunuyor. AB ortalamasına ulaşmak için enerjide en az yüzde 25 oranında verimlilik sağlamamız gerektiği anlaşılıyor.”

ENERJİ VERİMLİLİĞİ KÜLTÜRÜNÜN ÖNEMİ

İş dünyasının VAP olarak adlandırılan Verimlilik Artırıcı Projelere yeterli önemi vermediğini belirten Hüseyin Vatansever, bu projelerin sadece parasal getiri boyutu ile değil, kültür değişimi olarak değerlendirilmesi gerektiğini; enerji yoğunluğunun azalmasının firmaların enerji maliyetlerinin daha rekabetçi olması anlamına geldiğini sözlerine ekledi.

Sanayide enerji verimliliğine odaklanmamız gerek

Sanayide enerji verimliliğine odaklanmamız gerek

.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler