1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkiye Azerbaycan doğalgaz temin anlaşması

Türkiye Azerbaycan doğalgaz temin anlaşması

Türkiye ile Azerbaycan arasında STPAŞ’ın kullanacağı yıllık 1,7 milyar metreküp doğalgaz için imzalanan mutabakat zaptı onaylandı. 

Türkiye Azerbaycan doğalgaz temin anlaşması

Enerji Günlüğü - Türkiye ile Azerbaycan arasında STPAŞ’ın kullanacağı yıllık 1,7 milyar metreküp doğalgaz için imzalanan mutabakat zaptı onaylandı. 

22 Aralık 2021 tarihinde Bakü’de imzalanan Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Azerbaycan Cumhuriyeti Enerji Bakanlığı Arasında Doğalgaz Teslimatına İlişkin Mutabakat Zaptı, Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylandı. 

Bu kapsamda Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), iki ülke arasında imzalanan Doğalgaz Alım Satım Anlaşması’nın (GSA) yıllık miktarından 1,7 milyar mnetreküpe kadar olan doğalgazı 31 Aralık 2024 tarihine kadar Socar Turkey Petrokimya AŞ’ye (STPAŞ) tedarik edecek. STPAŞ bu yıllık miktarı, SOCAR Turkey Enerji AŞ’ye bağlı grup şirketlerinin ihtiyacı için kullanacak. 

STPAŞ’ın BOTAŞ’tan satın alacağı gazın fiyatı, ithalat fiyatına Türkiye toprakları içindeki taşıma tarifesi; varsa BOTAŞ’ın yaptığı diğer taşıma masrafları ve Türkiye’de geçerli vergiler eklenerek hesaplanacak. 

Mutabakat Zaptı uyarınca BOTAŞ ve STPAŞ, ortak ilgi alanlarına yönelik işbirliği yapacaklar ve bu çerçevede ortak çıkar üretecek projeler için ortak teşebbüslerde bulunabilecekler. 

Ayrıca her iki ülke, Azerbaycan’daki üretim projelerinden üretilen veya Azerbaycan üzerinden taşınacak ilave doğalgaz hacimlerini iletmek suretiyle Bakü-Tiflis-Erzurum ve Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı dahil olmak üzere mevcut boru hatlarının maksimum kullanılabilir kapasitelerinden faydalanmaya çalışacaklar. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler