1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Türkiye Bağlama RES’le beraber rüzgarda 10.500MW sınırını aştı

Türkiye Bağlama RES’le beraber rüzgarda 10.500MW sınırını aştı

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Van’ın Gevaş ilçesinde devreye alınan Bağlama RES’le birlikte Türkiye’nin rüzgar enerjisinden elde ettiği elektrik gücünün 10.500MW sınırını aştığını söyledi. 

Türkiye Bağlama RES’le beraber rüzgarda 10.500MW sınırını aştı

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Van’ın Gevaş ilçesinde devreye alınan Bağlama RES’le birlikte Türkiye’nin rüzgar enerjisinden elde ettiği elektrik gücünün 10.500MW sınırını aştığını söyledi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Fiba Yenilenebilir Enerji tarafından devreye alınan Bağlama Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) ile beraber, Türkiye’nin rüzgar enerjisinden elde ettiği elektrik gücünün 10.500MW sınırının üzerine çıktığını söyledi. 

Türkiye’de bir ilk olarak İzmir’in Çeşme ilçesinde kurulan Germiyan RES’in sembolik önemine vurgu yapan Bakan Dönmez şöyle konuştu, “Rüzgâr enerjisinde ilk adımı 23 yıl önce İzmir’de attık. Çok değil 1,5MW gücündeydi o santralimiz ama sembolik anlamı maddi yatırımın çok ötesindeydi. Şimdi sektörümüz yaptığı yatırımlarla 10.500MW’ın üzerine çıktı”.

“ELEKTRİĞİMİZİN %10’U RÜZGARDAN”

355 adet RES ile toplam 30TWh elektrik üretildiğini bildiren Fatih Dönmez, “Bugün rüzgâr enerjisi sektöründe yerli ve yabancı toplam 231 firma faaliyet gösterirken, işletme halindeki 355 santralde yıllık toplam 30 teravatsaatlik elektrik üretiliyor. Rüzgâr kurulu gücünde Avrupa’da 8’inci, dünyada 13’üncü sıradayız. 10.500MW’a ulaşan rüzgâr enerjisi kurulu gücümüzle bugün elektriğimizin yaklaşık yüzde 10’unu rüzgârdan karşılıyoruz” diye konuştu. 

“YERLİ ÜRETİM ORANI %65”

63 yeni projenin daha yatırım sürecinde olduğunu belirten Bakan Dönmez, “Yeni YEKA rüzgar santrali lisans yarışmalarımızla birlikte bu sayıyı daha da artıracağız. Önümüzdeki dönem toplam 2 bin MW’lik YEKA RES-3 yarışmamızı gerçekleştireceğiz. Başvuruları 27 Nisan 2022 tarihine kadar alacağız. Yarışmalarımız 75 şehrimizde 20 MW  ile 90 MW arasında değişen kapasitelerde olacak. Sektörümüz yüzde 65 mertebesinde yerli üretim oranıyla enerji teknolojilerinin yerlileşmesinde başı çeken sektörlerimizden birisi durumunda. Öte yandan, Türkiye bugün 6 kıtada 45 ülkeye rüzgâr enerjisi ekipmanı ihraç ediyor. Firmalarımızın cirolarının yüzde 70-80’lik kısmı ihracat gelirlerinden oluşuyor” ifadelerini kullandı. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler