1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkiye Bulgaristan’a yılda 1,5 milyar m3 gaz gönderecek

Türkiye Bulgaristan’a yılda 1,5 milyar m3 gaz gönderecek

Türkiye, Bulgaristan’a 13 yıl süreli olmak üzere yıllık 1,5 milyar metreküp doğal gaz satacak. Gaz akışı bugün itibariyle başladı.

Türkiye Bulgaristan’a yılda 1,5 milyar m3 gaz gönderecek

Enerji Günlüğü - BOTAŞ, Türkiye'den Bulgaristan'a doğal gaz akışının başladığını duyurdu. Bulgaristan’a 13 yıl süreli yılda 1,5 milyar m3 doğal gaz satılacak.

3 Ocak 2023 tarihinde imzalanan ve Marmara Ereğlisi LNG Terminali üzerinden Bulgaristan’a doğal gaz sevkiyatını öngören anlaşma doğrultusunda, 12 Nisan 2023 tarihinde gerçekleştirilen törenle Türkiye'den Bulgaristan'a ilk doğal gaz sevkiyatı başladı. İmzalanan anlaşma kapsamında Bulgaristan’a 13 yıl süreli olmak üzere yıllık 1,5 milyar metreküp doğal gaz satışı gerçekleştirilecek.

"TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİMİZİ GENİŞLETECEĞİZ”

BOTAŞ Marmara Ereğlisi LNG Terminali'nde düzenlenen törende konuşan Bulgaristan Enerji Bakanı Rosen Hristov, Türkiye ile gerçekleştirilen bu işbirliğinin sadece Bulgaristan için değil, tüm Güneydoğu ve Orta Avrupa için önemli olduğunu belirterek, “Türkiye'yi güvenilir bir ortak olarak görüyoruz ve iş birliğimizi kesinlikle genişleteceğiz” dedi.

“İLK LNG YÜKLEME İŞLEMİNİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan da yaptığı değerlendirmede, 9 Aralık 2022'de Türkiye ve Bulgaristan Cumhurbaşkanlarının görevlendirmesiyle Bulgargaz ile sıkı bir çalışma yürütmeye başladıklarını belirtti. 3 Ocak'ta imzalanan anlaşma kapsamında ilk LNG yükleme işlemini gerçekleştirdiklerini ifade eden Özcan, “Bugünkü teslimat yaklaşık 55 milyon metreküp düzeyinde gerçekleşecek ama toplamda yıllık 1,5 milyar metreküpü bulan bir teslimatımız olacak. Bu kapasite, taleplerin artmasıyla beraber yukarı yönlü gelişebilecek durumda. Teknik olarak bu imkâna sahibiz”dedi.

Türkiye, sahip olduğu 5 LNG terminali, 7 doğal gaz boru hattı ile dünyanın birçok farklı noktasından gaz tedarik ediyor.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler