1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Türkiye Petrolleri'nin yurt içi üretimi, ilk kez yurt dışı üretimini geçti

Türkiye Petrolleri'nin yurt içi üretimi, ilk kez yurt dışı üretimini geçti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya Gaz Sahasında günlük 3 buçuk milyon metreküp doğal gaz üretimine ulaşıldığını açıkladı.

Türkiye Petrolleri'nin yurt içi üretimi, ilk kez yurt dışı üretimini geçti

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye Petrolleri'nin Türkiye'deki üretiminin, ilk kez yurt dışı üretimini geçtiğini açıkladı.

Yerli doğal gaz ve petrol üretiminde rekor bir seviye yakalandı. Turkuvaz Medya Grubu tarafından düzenlenen '6. Enerji ve İklim Forumu'nda gazetecilerin sorularına yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya Gaz Sahasında günlük 3 buçuk milyon metreküp doğal gaz üretimine ulaştıklarını ifade ederek Gabar’daki petrol kuyularında da günlük 37 bin varili geçen bir üretime eriştiklerini kaydetti. 

HEDEF 40 MİLYON METREKÜP

Bayraktar,  Karadeniz, Sakarya Gaz Sahası’ndaki keşfin Ağustos 2020’de yapıldığını hatırlatarak, “Çok kısa bir süre içerisinde oradaki gazı karaya çıkardık. O gaz şu anda evlerimizde kullanılır hale geldi ve bugün itibariyle o sahadan 3 buçuk milyon metreküplük üretim yapıyoruz. Kararlılıkla 10 milyon metreküp güne doğru gidiyoruz. Hedefimiz 40 milyon metreküp. 40 milyon metreküpe çıktığımız gün de 15 milyon hane halkının doğal gaz ihtiyacı tamamen Sakarya Gaz Sahasından karşılanmış olacak” dedi. 

3 YENİ KUYU GELİYOR 

Karadeniz keşfi kadar değerli keşiflerden bir tanesinin de Gabar keşfi olduğunu kaydeden Bayraktar, “Gabar’da 100 bin varile 2024 sonunda ulaşmayı hedefliyoruz. Yine güncel rakamı sizlerle paylaşayım. 37 bin varili geçmiş durumdayız şu anda günlük üretimde. Ama hemen bu ay sonuna kadar 3 yeni kuyu geliyor. Bu ay sonuna kadar hedefimiz 40 bin varili geçmek. Ondan sonra Nisan’da da 9 yeni kuyuyla ki bu kuyular yaklaşık bin varil civarında günlük üretim yapıyor. Dolayısıyla 50 binlere doğru yani yılın ilk yarısını bulmadan inşallah oraya gelmiş olacağız” ifadesini kullandı.

YURT İÇİ ÜRETİM YARIYI GEÇTİ 

Türkiye Petrolleri'nin üretimiyle ilgili yeni bir bilgi de paylaşan Bayraktar, “TP’nin Türkiye’deki üretimi, ilk kez yurt dışı üretimini geçmiş durumda. Çok uzun yıllar sonra. Türkiye'de petrol ve doğal gaz birlikte düşünüldüğü zaman yaklaşık 116 bin varil günlük üretime ulaşmış durumda. Yurt dışında da 116 binin başındayız henüz. Dolayısıyla 232 bin varile ulaşan bir toplam üretimi var Türkiye Petrolleri'nin.

 

Önceki ve Sonraki Haberler