1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Türkiye ve Irak petrol akışının başlamasını değerlendirdi

Türkiye ve Irak petrol akışının başlamasını değerlendirdi

Türkiye ve Irak, Irak-Türkiye ham petrol boru hattından petrol akışının en kısa zamanda yeniden başlaması için Bakanlık düzeyinde görüşme gerçekleştirdi. 

Türkiye ve Irak petrol akışının başlamasını değerlendirdi

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar ve Irak Petrol Bakanı Hayan Abdul-Ghani bir araya gelerek, Irak-Türkiye ham petrol boru hattından petrol akışının en kısa zamanda devam etmesinin önemini vurguladılar.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar 22 Ağustos 2023 tarihinde Ankara’da Irak Enerji İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Petrol Bakanı Hayan Abdul-Ghani ile bir görüşme gerçekleştirdi. Bakanlar, Irak-Türkiye ham petrol boru hattı başta olmak üzere muhtelif ikili ve bölgesel meseleleri ele aldılar.

Yapılan ortak basın açıklamasına göre, Irak-Türkiye ham petrol boru hattının iki ülke için önemini vurgulayan Bakanlar, 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından yapılan muayene, kontrol ve bakım çalışmaları sonrası hattan petrol akışının en kısa zamanda devam etmesinin önemini ifade ettiler.

İlaveten Türkiye ve Irak’ın petrol ve gaz, gaz ve elektrik enterkonneksiyonu, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanlarında işbirliğinin daha da geliştirilmesinin yolları hakkında görüş alışverişinde bulundular.

Türkiye-Irak Karma Ekonomik Komisyonu’nun eş başkanları olan iki Bakan, Komisyon’un 19. toplantısını uygun olan en yakın tarihte Bağdat’ta gerçekleştirmeye karar verdiler.

TAHKİM KARARI ARDINDAN PETROL AKIŞI DURDU

Türkiye ile Irak merkezi hükümeti arasındaki anlaşmazlık nedeniyle, Kuzey Irak petrolünün Türkiye'nin Ceyhan limanına taşıyan boru hattı kullanılamıyor. Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin Kürt ham petrol ihracatı konusunda Ankara'ya karşı uzun süredir devam eden davada Irak Merkezi Hükümeti lehine karar verdiği ve Türkiye'nin Irak'a 1,4 milyar dolar ödemeye mahkum edildiği kaydedilmişti. Uluslararası tahkim kararının ardından Kerkük-Ceyhan ham petrol boru hattında akış durdu. Tekrar başlatılması için Irak Merkezi Hükümeti ve IKBY'nin anlaşması gerekiyor. Boru hattı, günde 400 bin varil ham petrol taşıyordu.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler