1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Kürt petrolünün Türkiye’ye akışında çözüme ulaşılıyor

Kürt petrolünün Türkiye’ye akışında çözüme ulaşılıyor

Irak Merkezi Hükümeti, Irak'ın kuzeyinden durdurulan petrol ithalatının yeniden başlaması için Türkiye ile uzlaştıklarını açıkladı.

Kürt petrolünün Türkiye’ye akışında çözüme ulaşılıyor

Enerji Günlüğü - Irak Petrol Bakanlığı, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Türkiye’ye ham petrol ihracatı konusunda Türkiye ile bir uzlaşma sağlandığını, şirketlerle de üretime yeniden başlama konusunda üç gün içinde anlaşmaya varılmasının beklendiğini açıkladı.

Reuters'ın haberine göre Irak, petrol üretimine yeniden başlamak için yabancı petrol şirketleriyle üç gün içinde anlaşmaya varılmasını bekliyor. Erbil’de IKBY Başbakanı Mesrur Barzani ile bir araya gelen Irak Petrol Bakanı Hayan Abdulgani, Irak'ın Türkiye'yi uluslararası tahkime vermesi sonrasında Irak'ın kuzeyinden durdurulan petrol ithalatının yeniden başlaması için Türkiye ile uzlaştıklarını açıkladı. Abdulgani, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve yabancı petrol şirketleriyle ise üç gün içerisinde bir anlaşmaya varmayı beklediklerini söyledi.

Abdulgani, Türkiye’ye petrol ihracatı konusunda ise “İkinci aşamada, Türkiye-Irak boru hattı üzerinden petrol ihracatı konusunda Türk yetkililerle anlaşma olacak ki bu konuda bir uzlaşma sağlanmış bulunuyor” ifadelerini kullandı.

IKBY Başbakanlığından yapılan açıklamada ise Başbakan Barzani’nin petrol ihracatının durmasının finansal olarak zarar verdiği ve ihracatın yeniden başlatılması için hazır olunduğu yönündeki ifadelerine yer verildi.

DAVA 9 YIL ÖNCE AÇILMIŞTI

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), 2007 tarihli gaz ve petrol yasası kapsamında Bağdat’tan bağımsız olarak geliştirmiş, uluslararası petrol şirketleriyle milyarlarca dolar değerinde anlaşmalar imzaladı. Ancak 2022 yılı Şubat ayında Irak Federal Yüksek Mahkemesi, bu yasanın anayasaya aykırı olduğuna hükmetti. Bu karar, IKBY’nin Türkiye’yle imzaladığı kritik enerji anlaşmalarını da doğrudan etkiledi. Türkiye’nin Akdeniz’deki Ceyhan limanı üzerinden Kürt ham petrolünü ihraç edebilmesi için özel olarak inşa edilen boru hattı 2014 yılında devreye girmişti. Bunun üzerine Bağdat, Türkiye'nin Bağdat'ın izni olmadan Irak'ın Kürt bölgesinden ham petrol ihracatına izin vererek 1973'teki bir boru hattı geçiş anlaşmasını ihlal ettiği gerekçesiyle Türkiye’ye karşı tahkim davası açtı. Dokuzuncu yılına giren davada Türkiye, Irak hükümetine 24 milyar dolar tazminat ödeme riskiyle karşı karşıya kalmıştı.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler