1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Türkiye’de ilk kez ticari çip üretimi yapılacak

Türkiye’de ilk kez ticari çip üretimi yapılacak

Enerji Günlüğü - Türkiye'de savunma, uzay, haberleşme ve enerji sektörleri başta olmak üzere her türlü programlanabilir elektronik sistemleri kullanan...

Türkiye’de ilk kez ticari çip üretimi yapılacak

Enerji Günlüğü - Türkiye'de savunma, uzay, haberleşme ve enerji sektörleri başta olmak üzere her türlü programlanabilir elektronik sistemleri kullanan ürünlerde kullanılabilecek GaN (Galyumnitrit) temelli çipler üretilecek.

ASELSAN ve Bilkent Üniversitesi ortaklığında kurulan “AB-MikroNano” adlı şirket, Türkiye’de ilk kez ticari çip üretimi yapacak fabrikasının temelini attı. 30 milyon dolar sermayeyle kurulan fabrikada radar gibi çok yüksek hızlarda işlem gücü gerektiren çipleri üretmeye imkan sağlayacak nanotransistörleri üretilecek. Yarı iletken galyumnitrat temelli çip, ASELSAN ve Bilkent tarafından yürütülen Ar-Ge projesiyle geliştirildi ve ticari üretim için Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi’nde (NANOTAM) çipler üretildi. Bu ürünlerin yüksek hızlarda ve yüksek güçlerde çalışabildikleri görüldü. ASELSAN çiplerin cihazlarda saha testlerini gerçekleştirdi ve ortak üretim kararı alındı.

Bilkent bünyesindeki Cyberpark tekno parkta inşa edilecek fabrikanın üretime başlamasıyla, Türkiye, hava savunma radarı, elektrikli araba, yüksek hızlı tren ve 4G/5G cep telefonu sistemleri gibi stratejik teknolojiler üretebilen dünyanın dört ülkesinden biri olacak. Üretilecek çipler Türkiye’nin bu alandaki teknik bağımlılığına son verecek.

BEDEL ÖDEYEREK ALAMAYACAĞINIZ ÜRÜNLER VAR

AB-Mikro- Nano çip fabrikası temel atma töreninde konuşan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, tam bağımsızlığın olmazsa olmaz şartının savunma sanayiinde kendine yetebilmek olduğunu belirterek, “Bu teknolojiye dayalı ürünler parasını verip alamayacağınız nitelikte. Güvenliğin, özgürlüğün bedeli olmaz ama bedeli ödeyerek de alamayacağınız ürünler var. Neden savunmada kullanılır diye kimse satmıyor. Şimdi biz bunu üreteceğiz” dedi.

500 milyar dolar ihracat hedefinin ileri teknoloji ürünleriyle sağlanabileceğini hatırlatan Bakan Yılmaz, “Türkiye’nin ortalama ihracat birim fiyatı 1.5 dolar, bir Göktürk uydusunun ortalama birim fiyatı 200 bin dolar diyorduk. Şimdi görüyoruz ki bu çipin kg birim fiyatı 10 milyon dolar. Farkı görüyorsunuz” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler