1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Türkiye’de jeotermal madencilik çalışmasına başlandı

Türkiye’de jeotermal madencilik çalışmasına başlandı

Jeotermal Enerji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap, yatırımların ülke geneline yayılması halinde önümüzdeki yıllarda konutların hepsinin jeotermalle ısıtılabileceği iddiasında olduklarını açıkladı.

Türkiye’de jeotermal madencilik çalışmasına başlandı

Enerji Günlüğü - Jeotermal Enerji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap, jeotermal suyun içindeki lityumu üretmek amacıyla yeni bir jeotermal madencilik çalışması yürüttüklerini açıkladı. 

Jeotermal Enerji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap, Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından düzenlenen “Sürdürülebilir Gelecek için Yenilenebilir Enerji Fırsatları” online webinarında değerlendirmelerde bulundu. Kındap, Türkiye’nin jeotermal kapasitesinin 62 bin MW olduğunu belirterek, bunun sadece küçük bir kısmının değerlendirilebildiğine dikkat çekti.  Bu kapasitenin 1700 MWlık kısmının elektrik üretimi için, 5020 MWlık kısmının da doğrudan kullanıldığını ifade eden Kındap, geri kalan kısmının atıl olarak beklediğini kaydetti. Kındap, bu atıl kapasitenin yaş sebze ve meyve kurutmada, kaplıca sağlık turizminde, balıkçılık, endüstriyel kullanım, konut ısıtma, jeotermal seracılık ve jeotermal madencilik gibi çok farklı alanlarda değerlendirilebileceğini belirtti. 

“KONUTLARIN TÜMÜ JEOTERMAL KAYNAKLA ISITILABİLİR”

“Bu potansiyeli hayata geçirebilmek için insan kaynağı, malzeme, teknoloji kaynağına ihtiyaç var” diyen Kındap, yatırımların ülke geneline yayılması halinde önümüzdeki yıllarda konutların hepsinin jeotermalle ısıtılabileceği iddiasında olduklarının altını çizdi.

“JEOTERMAL SUDAN LİTYUM ÜRETECEĞİZ”

Kındap, jeotermalin doğrudan kullanım alanının çok geniş olduğunu hatırlatarak, bunlardan biri olan jeotermal madencilik alanında bir çalışma yürüttükleri bilgisini paylaştı. Kındap, “Jeotermal sular içerisinde bol miktarda mineraller var. Bunla jeotermal su içerisinde çözünmüş ve hazır bir şekilde geliyor. Bu madenler jeotermal kaynaklardan elde edilebiliyor. Biz bunun bir çalışmasını yapıyoruz. İlk prototip tesisimizi de önümüzdeki aylarda santralimizde kurmuş olacağız. Şu anda en gözde madenlerden biri olan lityum üretimi yapacağız” dedi.

“DÜNYADAKİ TRENDİ YAKALAMAMIZ GEREKİYOR”

Jeotermalin yeterince gücünü duyuramamış enerji kaynaklarından biri olduğunu ifade eden Kındap, jeotermalin farklı keşif yolları olduğunu söyledi. Dünyanın son dönemde geliştirmeye çalıştığı teknikler olduğunu kaydeden Kındap, “Her kaynağa doğal yöntemlerle ulaşamayabilirsiniz. Yeni teknolojilerle yerin altındaki ısıya ulaşmanız gerekiyor. Bu konuda Dünyada çok önemli bir trend başladı. Bizim de en çok uyanık olmamız gereken konu buradaki teknolojik atılım. Bu trendi biz de zamanında yakalarsak hem teknolojimizi geliştirmiş oluruz, hem de bu anlamda büyük bir enerjiye ulaşabiliriz” dedi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü