1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Türkiye’de sadece 8 banka kömürü finanse etmeyeceğini açıkladı

Türkiye’de sadece 8 banka kömürü finanse etmeyeceğini açıkladı

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından yarısının karbon-nötr ya da net sıfır hedefi bulunuyor. Ancak planlar uzun vadeli değil ve denetim konusunda soru işaretleri var.

Türkiye’de sadece 8 banka kömürü finanse etmeyeceğini açıkladı

Enerji Günlüğü - İklim İçin 350 Derneği, Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece 8’inin kömürü finanse etmeyeceğini açıkladığını belirterek, bankalara fosil yakıtlı yatırımları finanse etmeme çağrısı yaptı.

İklim İçin 350 Derneği’nin hazırladığı ve Türkiye’nin en büyük 17 bankasının iklim değişikliğiyle mücadelede attığı adımları mercek altına alan Türkiye’deki Bankaların İklim Değişikliğine Yaklaşımı raporuna göre, Türkiye'de 8 banka kömürü finanse etmeyeceğini açıklamış durumda. Bankaların yarısının karbon-nötr ya da net sıfır hedefi var, ancak öte yandan planlar uzun vadeli değil, sürdürülebilirlik raporlarının bir standardı yok ve denetim konusunda soru işaretleri var.  

BANKALARA FOSİL YAKITLI YATIRIMLARA FİNANSMAN SAĞLAMAMA ÇAĞRISI

İklim İçin 350 Derneği’nden Efe Baysal, iklim kriziyle mücadelede adil bir ekonomi ve yaşanabilir bir yeryüzü için bankalara büyük sorumluluk düştüğünü belirterek, “Banka müşterilerinin, birikimlerinin gelecek nesillere yaşanılabilir bir dünya bırakmak için kullanılmasını talep etme hakkı var. Bireyler, bankalarının iklim krizini fonlamasını durdurabilecek güce sahip.Bu kampanya ile öncelikle henüz kömürden çıkışla ilgili bir adım atmamış bankaların net taahhüt vermesini istiyoruz.Sonrasında, mevcut fosil yakıt yatırımlarını sonlandırmalarını, net sıfır için hedef tarihlerini ilan etmelerini ve hem uzun hem kısa vadeli tüm planlarını ölçülebilir ve denetlenebilir olarak açıklamalarını bekliyoruz” dedi. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler