1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Türkiye’nin çatı GES potansiyeli en az 120 bin MW

Türkiye’nin çatı GES potansiyeli en az 120 bin MW

Türkiye’nin çatı üstü güneş enerjisi potansiyelinin en az 120 bin MW’lık bir kapasiteye sahip olduğu ve Türkiye’nin toplam elektrik tüketiminin %45’ini karşılayabileceği kaydedildi. 

Türkiye’nin çatı GES potansiyeli en az 120 bin MW

Enerji Günlüğü - Ember’in yeni çalışmasında, Türkiye’nin çatı GES teknik potansiyeli, deprem sonrası afet bölgesi ilan edilen 11 il dışındaki 70 ile ait yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri analiz edilerek hesaplandı ve çatılar panel kurulumuna  uygunluklarına göre sınıflandırıldı. Çalışma, çatılarda kurulacak güneş enerjisi kapasitesinin Türkiye’nin enerji dönüşümünde önemli bir rol oynayacağını gösteriyor.

Rapora göre Türkiye’nin çatı üstü güneş enerjisi potansiyeli en az 120 GW’lık bir kapasiteye işaret ediyor ve Türkiye’nin toplam elektrik tüketiminin %45’ini karşılayabilir. Bu aynı zamanda, Türkiye'deki toplam güneş enerjisi kapasitesinin on katına tekabül ediyor. 

ember-cati-ges.jpg

ÇATI GES’LERLE FİNANSAL TEŞVİKLERDEN 3,6 MİLYAR DOLAR TASARRUF

Çatı üstü elektrik üretimi potansiyeli, Konya’da faturalanan elektrik tüketiminin %113’ünü, Ankara’da %88’ini, İzmir’de %76’sını karşılayabilir. Çatılarda kurulacak olan GESler aynı zamanda, konutların elektrik tarifelerinde verilen finansal teşviklerden 3,6 milyar dolar tasarruf sağlayabilecek ve maliye politikaları açısından da kritik rol oynayacaktır. Çatıların enerji dönüşümünün ve ekonomik kalkınmanın aktif bir parçası olması için uygun politikaların geliştirilmesi daha da önem kazanıyor. 

“GES KURULU GÜCÜNÜN 10 KATI POTANSİYEL BARINDIRIYOR”

Ember Bölge Lideri Ufuk Alparslan, “Dünyada uygulanan enerji dönüşümü politikalarına baktığımızda önceliğin çatılara verildiğini görüyoruz. Güneşte iddialı hedefleri olan Türkiye’nin çatıları, mevcut güneş kurulu gücünün on katına yakın bir potansiyel barındırıyor. Mevcut çatılardaki potansiyele ek olarak Türkiye’de her yıl on binlerce yeni bina inşa ediliyor, deprem bölgesinin yeniden inşası nedeniyle bu sayı daha da artacak. Yeni binalara ve kamu binalarına panel yükümlülüklerinin getirilmesi ile belediyelerin uygun apartman binası çatı alanlarını ihale etmesi, hem enerjideki hedeflere ulaşmamızı, hem de kişilerin kendi elektriklerini ucuza üretmesini sağlayabilir” dedi. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler