1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Türkiye’nin dünya enerji tüketim payı yüzde 1

Türkiye’nin dünya enerji tüketim payı yüzde 1

Enerji Günlüğü - BP Baş Enerji Ekonomisti Paul Appleby, Türkiye’de birincil enerji kaynaklarının kullanımının, dünya tüketiminin yüzde 1’i kadar...

Türkiye’nin dünya enerji tüketim payı yüzde 1

Enerji Günlüğü - BP Baş Enerji Ekonomisti Paul Appleby, Türkiye’de birincil enerji kaynaklarının kullanımının, dünya tüketiminin yüzde 1’i kadar olduğunu söyledi.

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve BP Türkiye işbirliğinde “II. TEPAV – BP Enerji Forumu”nda konuşan Appleby,“Dünyada ve Türkiye’de Enerjinin Görünümü” konulu bir sunuş gerçekleştirdi.

Konuşmasında Türkiye’deki enerji görünümüne değinen Appleby, Türkiye’de birincil enerji kaynaklarının tüketiminin 2012’de yüzde 0,89 olduğunu belirtti. Appleby, sözlerine şöyle devam etti: “Ekonomik büyüme nedeniyle, Türkiye’de petrol tüketimi bir yılda yüzde 2,3 oranında artış göstermiştir. Son 5 yıla baktığımızda ise, Türkiye’de birincil enerji kullanımının yüzde 16 arttığını görüyoruz.”

Türkiye’nin petrol tüketiminin dünyanın yaklaşık yüzde 1’ini oluşturduğunu, gaz tüketiminin ise dünyanın yaklaşık yüzde 1,4’ü olduğunu ifade eden Appleby, Türkiye’nin enerji talebi konusunda şunları söyledi: “Toplamda Türkiye’de birincil enerji kaynaklarının kullanımı, dünya tüketiminin yüzde 1’i kadardır. 2012’de Türkiye’nin toplam birincil enerji kaynakları tüketiminin yüzde 26,4’ünün petrol, yüzde 35’inin doğal gaz,yüzde 26,3’ünün kömür,yüzde 11’inin hidro elektrik, yüzde 1,4’ünün ise yenilenebilir enerji kaynaklarından geldiğini görüyoruz.”

DÜNYA ENERJİ TÜKETİMİNDE DÜŞÜŞ YAŞANIYOR

2012 yılında tüm dünyada enerji tüketiminin sadece yüzde 1,8 oranında arttığına dikkat çekenBP Baş Enerji Ekonomisti Paul Appleby, bu artışın bir önceki yılda yüzde 2,4 oranında gerçekleştiğini belirtti.  

Appleby konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Bu hem ekonomilerdeki yavaşlamanın etkisi, hem de bireyler ve kurumların yüksek fiyatlardan dolayı yaptıkları enerji verimliliği çalışmaları ile ilgili. Tüketimdeki artışın büyük kısmı, gelişmekte olan ekonomilerden, yani OECD üyesi olmayan ülkelerden kaynaklanmaktadır. Örneğin, artışın yüzde 90’ı Hindistan ve Çin’den geliyor. 20 yıl önce, global tüketimin yüzde 42’si gelişmekte olan ekonomilerden gelirken, bugün bu rakam yüzde 56’lara ulaşmış durumdadır. Küresel doğal gaz talebinde de artışın devam ettiğini gözlemliyoruz. 2012’de küresel doğal gaz tüketimi %2,2 oranında arttı.”

Önceki ve Sonraki Haberler