1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Türkiye’nin ilk bor karbür tesisi 19 Mart’ta açılıyor

Türkiye’nin ilk bor karbür tesisi 19 Mart’ta açılıyor

Türkiye’nin ilk bor karbür tesisi 19 Mart’ta hizmete girecek. Tesisin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapacak.

Türkiye’nin ilk bor karbür tesisi 19 Mart’ta açılıyor

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin ilk bor karbür tesisi 19 Mart’ta hizmete girecek. Tesisin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapacak. 

Türkiye’nin ilk bor karbür tesisi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla 19 Mart 2023 günü hizmete girecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, tesis sayesinde bazı bor ürünlerindeki katma değerin binlerce kat artacağını söyledi. 

19 Mart 2023 Pazar günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla hizmete açılacak olan bor karbür tesisi, Türkiye’deki ilk tesis olacak. Stratejik öneme sahip proje savunma sanayii başta olmak üzere birçok yerli sektörde önemli gelişmelere neden olabilecek. Tam kapasite çalıştığında 279 kişiye istihdam sağlayacak olan tesiste yılda 1.000 ton bor karbür üretilecek. Elmas ve kübik bordan sonra en sert üçüncü madde olan bor karbür, başta savunma sanayi olmak üzere birçok alanda kullanılıyor.

“KATMA DEĞER BİNLERCE KATINA ÇIKACAK”

Türkiye dünyadaki bor rezervlerinin %70’ten fazlasına sahip. Ancak bugüne kadar elde edilen bor cevherinin küçük bir kısmı yurt içinde işlenebiliyordu. Yeni tesisle birlikte bor cevheri çeşitli formüllerle işlenerek önemli oranda katma değer kazanacak. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez bugüne kadar borun cevher olarak düşük fiyatlarla ihraç edildiğini hatırlattı ve “Şimdi bor cevherini borik aside ve atıklarını da lityuma dönüştürüp satıyoruz. Bunun dışında kullanım alanlarını da artırıyoruz. Nitekim bu attığımız adımlar bize rekorlar getiriyor. 2 yıl üste üste bor ihracatında rekor kırdık. Yeni rekorlar için yeni tesisler ve katma değerli ürün portföyünü artması gerekiyordu. Bu tesisle bunu da yapmış olacağız. Bor cevherindeki katma değer, borik asit gibi rafine ürünlerde 7 katına, bor karbür gibi ürünlerde 300 katına, bor karbürün kullanıldığı zırh sektöründe 2 bin katına, hatta roket nozul yapımı sektöründe 35 bin katına çıkmış oluyor” diye konuştu.

İKİNCİ TESİS KÜTAHYA’DA PLANLANIYOR

Fatih Dönmez Rusya, Çin, ABD ve Almanya’dan sonra Türkiye’nin de bor karbür üreten ülkeler arasına girdiğini belirtti. Bakan Dönmez, Kütahya Emet’te de yıllık 5 bin ton kapasiteli yeni bir bor karbür tesisiyle ilgili çalışmalara başladıklarını sözlerine ekledi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler