1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Türkiye’nin ilk bor karbür tesisi açıldı

Türkiye’nin ilk bor karbür tesisi açıldı

Türkiye’nin ilk bor karbür tesisi Balıkesir’in Bandırma ilçesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla açıldı.

Türkiye’nin ilk bor karbür tesisi açıldı

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin ilk bor karbür tesisi Balıkesir’in Bandırma ilçesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla açıldı. 

Balıkesir ilinin Bandırma ilçesinde inşa edilen Türkiye’nin ilk bor karbür üretim tesisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katılımıyla hizmete girdi. 

Yılda 1.000 ton üretim kapasitesiyle çalışacak olan bor karbür tesisi, 80 milyon dolara mal oldu. Yıllık geliri 35-40 milyon dolar civarında olacağı tahmin edilen tesis 279 kişiye de istihdam sağlayacak. Fabrika, bugüne kadar yurtiçinde işleme imkanı bulunmayan bor madeninin yüksek katma değerli ürünlere dönüşmesini sağlayacak. Enerji Bakanı Fatih Dönmez, önceki bir açıklamasında işlenmiş borun katma değerinin 35 bin kata kadar çıkabildiğini ve Kütahya Emet’te yıllık 5.000 ton üretim kapasitesine sahip ikinci bir tesis için de hazırlıkların yapıldığını bildirmişti

Bor karbür, savunma sanayi başta olmak üzere, nükleer, metalürji, otomotiv, aşınmaya dayanıklı mekanik parçaların üretiminde ve refrakter tuğla yapımında yoğunlukla kullanılıyor.

Bor karbür üretim tesisinin birçok sektörde kullanım alanı bulunan boru, yüksek katma değerle işleyerek büyük avantaj yaratacağını belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ulaşımdan enerjiye, spordan sosyal güvenliğe kadar her alanda ülkemize kazandırdığımız güçlü altyapı bu avantajımızın temelini oluşturuyor. Bor karbürün yanında sıvı karbür ve lityum üretimi konusunda da yakında adımlar atılacak” diye konuştu.

Lityum, bor madenlerinden çıkarılan cevherin yan ürünlerden biri olarak elde edilebiliyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler