1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Fatih Dönmez: Lityum ihtiyacımızı özkaynaklarımızdan karşılayacağız

Fatih Dönmez: Lityum ihtiyacımızı özkaynaklarımızdan karşılayacağız

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin e-mobilitede en önemli emtialardan olan lityum ihtiyacını yerli kaynaklardan karşılayacak duruma geldiğini söyledi.

Fatih Dönmez: Lityum ihtiyacımızı özkaynaklarımızdan karşılayacağız

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin e-mobilitede en önemli emtialardan olan lityum ihtiyacını yerli kaynaklardan karşılayacak duruma geldiğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TRT Haber’e verdiği röportajda, bor madeninin Türkiye’de işlenmesini sağlayacak bor karbür ve ferrobor tesislerinin devreye girmek üzere olduğunu; bor madenciliği yaparken elde edilen lityumu da ithalata gerek kalmayacak şekilde üreteceklerini söyledi. 

FATİH DÖNMEZ: İŞLENMİŞ BOR ÜRÜNÜ İTHALATINI BİTİRİYORUZ

Bakan Dönmez şöyle konuştu, “Dünya bor rezervlerinin %70 kadarı bizde. Pazarın da %60’ını kontrol ediyoruz. Birçok pazarda da pazar lideriyiz. Asya, Avrupa ve Afrika olsun; biz boru işleyip satma yönünde çalışıyoruz. Bu kapsamda bor karbür tesisimizin temelini 2 yıl önce attık. Önümüzdeki yılın başında açacağız. Bor; savunma sanayii, uzay ve havacılık sanayii ve otomobil sanayiinde kullanılıyor. Bugüne kadar bor ihraç edip bor karbür alıyorduk. Artık öyle olmayacak. Ferroborda da üretim yapacağız”. 

Bor üretilen madenlerde lityum da çıkarıldığını hatırlatan Dönmez, kliştyum için de ayrı bir program dahilinde önemli mesafe alındığını belirterek şunları ekledi, “Lityum da üreteceğiz. E-mobiliteden dolayı kritik element haline geldi lityum. Bor madeninin olduğu yerde lityum da çıkıyor. Ayrıştırıp üretebilir hale geldik. Yıllık 700 tona çıkabilen üretim kapasitesi olacak, Eskişehir bor tesisi için. Aynısını Balıkesir ve Emet’te de yapacağız. Türkiye’nin yılda 1.200 ton lityuma ihtiyacı var. Tamamını karşılayacağız. Bor olan yerde lityum da var. Atık depolanan yerlerden de lityum geri kazanım projemiz var. Türkiye lityumda kendine yeten ve belki ihraç da edebilecek seviyeye ulaşacak”.

BAKAN DÖNMEZ: KIRSALDA ŞARJ HİZMETİNE TEŞVİK VE DESTEK VERİLECEK

Şarj hizmetiyle ilgili planlamalardan bahsederken, hazırlıkların birkaç yıl önce başladığını kaydeden Bakan, sözlerini, “E-mobilitede birkaç yıl önceden gelen hazırlığımız var. Şarj noktası tesisi yapmak isteyenlere lisans veriyoruz. 50’nin üzerinde şirket lisans aldı. Şarj noktası kurma yetkisi aldılar. 3.640 şarj noktası şu anda devrede. TOGG da 1.000 ayrı noktada şarj hizmeti verecek. Şehir içi 25km’de bir şarj noktası olmak zorunda. Şehirler arasında da 50km’de bir şarj noktası olacak. Nüfusun az olduğu yerlerde de tıpkı baz istasyonlarında yaşandığı gibi; teşvik ve desteklemelerle yaygınlaşmasını sağlayacağız, Sanayi Bakanlığı ve EPDK’nın işbirliğiyle” diye sürdürdü. 

“TOGG BİR ARABADAN FAZLASIDIR”

E-mobilite alanında TOGG markasının sıradan bir otomobil olmadığını anlatan Bakan Dönmez, “TOGG, akıllı bir araçtır. Sadece otomobil değil. Depolanmış elektrik kaynağı gibi başka ihtiyaçları da görebilecek. Bunların da teknik çalışmalarını yapıyoruz. TOGG bir araçtan fazlasıdır” dedi.

"DEPOLAMA YENİLENEBİLİR ENERJİ İÇİN HAYATİ ÖNEMDE"

Elektrik depolama mevzuatının büyük oranda hazırlandığını bildiren Fatih Dönmez, yenilenebilir kaynakların sisteme daha fazla entegrasyonu için depolamanın büyük önem taşıdığını; az çok demeden bu alanda faaliyet göstermek isteyen herkese destek vereceklerini de sözlerine ekledi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler