1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Fatih Dönmez: Karadeniz gaz rezervini yeniden ölçüyoruz

Fatih Dönmez: Karadeniz gaz rezervini yeniden ölçüyoruz

Enerji Bakanı Fatih Dönmez Karadeniz’de keşfedilen 540 milyar metreküplük doğalgaz rezervinin öngörülenden fazla olabileceğini; yeni bir rezerv ölçümü yaptıklarını söyledi.

Fatih Dönmez: Karadeniz gaz rezervini yeniden ölçüyoruz

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Fatih Dönmez Karadeniz’de keşfedilen 540 milyar m3’lük doğalgaz rezervinin öngörülenden fazla olabileceğini söyledi ve yeniden rezerv belirleme ölçümleri yaptıklarını kaydetti. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TRT Haber’e verdiği röportajda, Karadeniz’de Sakarya Sahasında 405 milyar m3 ve Amasra Sahasında ise 135 milyar m3 doğalgaz keşfedilmesinin ardından; bölgede hem yeni arama çalışmaları yürütüldüğünü hem de mevcut rezervlerin yeniden ölçüldüğünü söyledi. 

Bakan Dönmez şöyle konuştu, “İlk Karadeniz gazını Mart 2023 sonuna kadar sisteme vereceğiz. Şu anda sahada 30’u aşkın gemiyle işlem yapıyoruz. BOTAŞ boru hattı üzerinde çalışıyor. Bu ay tamamlanacak. Birçok yönden paralel olarak ilerletiyoruz. 6.000 iş kalemini eşzamanlı olarak üretiyoruz. 2,5 yılda böyle bir sahanın devreye girmesi, belki dünyada ilk olacaktır. Normalde bunun 3 katı kadar zaman alan işler bunlar”. 

Tespit edilen rezervin öngörülenden büyük olabileceğine dair işaretler aldıklarını anlatan Dönmez, miktarın büyük ihtimalle yukarı yönlü güncelleneceğini de müjdeledi. Bakan Dönmez açıklamasını şöyle sürdürdü, “Sakarya gaz sahasında çalışmalar devam ediyor. 405 milyar m3 demiştik. Komşu Amasra sahası ise 135 milyar m3. Toplam 540 milyar m3. Bir yandan da yakın sahalarda arama çalışmaları da devam ediyor. Çaycuma 1 kuyusunda yeni bir keşif bekliyoruz. Mevcut sahalarımızda da sahanın rezerv değerlemesini güncellemek üzere yeni bir çalışma yürütülüyor. Öncü bilgilere göre mevcut rezervin yukarı yönlü güncellenmesi söz konusu. Hem yeni keşifler dolayısıyla hem de rezerv güncellemesiyle açıkladığımız miktarın üzerine çıkan bir rezervden bahsedebileceğiz”.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler