1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Türkoğlu: Enerji verimliliği kurumsallaştırılmalı

Türkoğlu: Enerji verimliliği kurumsallaştırılmalı

EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, Yeşil Sertifika’da YEK-G gibi enerji verimliliğinin de belgelenmesi gerektiğini belirterek, “EPİAŞ olarak bu konuda destek vermeye hazırız” dedi. 

Türkoğlu: Enerji verimliliği kurumsallaştırılmalı

Enerji Günlüğü - EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, verimliliği ölçmenin ve daha güvenilir hale getirmenin mümkün olduğunu belirterek enerji verimliliğinin kurumsallaştırılması gerektiğini kaydetti. 

Enerji Verimliliği Derneği ENVER’in belirli periyotlarda gerçekleştirdiği ‘Verimli Buluşmalar’ etkinliğinin 12.si 8 Mayıs’ta “Verimliliği Piyasasının Kilidi: Yenilikçi Teşvik ve Finansman” başlığı ile gerçekleştirildi. Etkinlikte konuşan EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, enerji verimliliğinin kurumsallaştırılması gerektiğine vurgu yaptı. Birçok ülkede uygulandığı gibi verimliliği ölçmenin ve daha güvenilir hale getirmenin mümkün olduğunu belirten Türkoğlu, “Her şirketin verimlilik hedefleri olmalı. Aslında bunun için beyaz sertifika gibi uygulamalar kullanılabilir. Özellikle bazı sektörlere, karbon piyasasında olduğu gibi zorunluluklar getirilebilir” dedi.

Yeşil Sertifika, YEK-G gibi enerji verimliliğinin de belgelenmesi gerektiğini belirttiren Türkoğlu, “EPİAŞ olarak bu konuda ENVER ve diğer paydaşlar ile çalışmaya hazırız” dedi.

“ÇEVRESEL PİYASA FAALİYETİ YÜRÜTÜYORUZ”

Türkoğlu, karbon nötr ve sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunacak ve iklim değişikliğinin önlenmesinde etkili olacak faaliyetler gerçekleştirdiklerini belirterek, “Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Sistemi ve Organize YEK-G Piyasası da önemli bir çevresel piyasa faaliyeti olarak değerlendirilebilir” dedi.

Blokzincir teknolojisi ile gerçekleştirilen ilk enerji uygulaması olan YEK-G sistemi ile ilgili güncel verileri de paylaşan Türkoğlu “Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Sistemi ve Organize YEK-G Piyasası’nda; 36 üretici, 27 tedarikçi ve 21 görevli tedarikçi ile toplamda 84 katılımcı sistemimize kayıtlı. Nihai tüketicilerin kullanmış olduğu YEK-G belge miktarı ise toplamda 5 GWh’e ulaştı” dedi.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler