1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. TurSEFF’ten 767 milyon euroluk yeşil finansman

TurSEFF’ten 767 milyon euroluk yeşil finansman

TurSEFF, yeşil projeler için 10 yılda 767 milyon euro finansman desteği sağladığını bildirdi.

TurSEFF’ten 767 milyon euroluk yeşil finansman

Enerji Günlüğü - TurSEFF, Yeşil Ekonomi Finansman Programı’nda 8 yeşil projeye ödül verdi. Etkinlikte Turseff’in yeşil dönüşüme katkıları ve yeşil projelere sağladığı 767 milyon euroluk finansman desteğine vurgu yapıldı.

Türkiye’de yeşil ekonominin paydaşları ve Türk finans sektörünün temsilcileri, bugün Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) ev sahipliğinde İstanbul'da Raffles Otel'de bir araya geldi. Etkinlikte, Türkiye Yeşil Ekonomi Finansman Programı’nın (GEFF Türkiye) anlaşmalı finansman kuruluşları ve diğer paydaşları, kurumsal iklim yönetişimi, yeşil finansmana erişimde cinsiyet eşitliği ve yeşil ekonominin diğer unsurlarına ilişkin konuşmalar gerçekleştirildi.

GEFF Türkiye kapsamında, EBRD'nin 500 milyon euroluk fonunun, Temiz Teknoloji Fonu'nun (CTF) 21,5 milyon euroluk imtiyazlı finansmanıyla birlikte, GEFF Türkiye anlaşmalı banka ve leasing şirketleri aracılığıyla yeşil projeler için kullanılacağı bildirildi. Finansmanın yanı sıra anlaşmalı leasing firmalarına ve bankalara kurumsal iklim yönetişimi konusunda kapasite geliştirme desteği de sağlanacak. Bu teknik destek hizmetlerinin ise EBRD, CTF ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından desteklendiği aktarıldı.

10 YILDA 767 MİLYON EUROLUK FİNANSMAN

TurSEFF’in temel amacının, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini bertaraf etmek, yeşil yatırımlara öncelik vermek, verimliliği artırmak, sürdürülebilirliği sağlamak olduğunu dile getiren Turseff Program Direktörü Dr. Murat Sarıoğlu, “2019 yılında 500 bin tona eşdeğer petrol tasarrufu sağlandı ve 2020 yılında 5 milyon ton atık azaltımına başlandı. Burada en önemlisi 2010 yılından beri ulaştığımız finansman 767 milyon euro. Bu oldukça büyük bir rakam” dedi.

TurSEFF’in yenilenebilir enerjide toplam 458 milyon euro finansman sağladığını aktaran Sarıoğlu, “Bunlardan en önemlisi tabi ki güneş. 2015 yılında istatistik olarak Turseff, Türkiye’deki güneş enerjisi yatırımlarının yüzde 70’ini sağlıyordu” diye konuştu.

“DÖNÜŞÜM SANCILI OLMAK ZORUNDA DEĞİL”

Sarıoğlu, yeşil projelerin artık her köşede uygulanması gerektiğine vurgu yaparak, ”Bu dönüşüm sancılı bir dönüşüm olmak zorunda değil. 3 milyon ton karbon emisyonlarını azaltmak için çalıştık” şeklinde konuştu.

İŞTE ÖDÜL ALAN PROJELER!

Düzenlenen etkinlikte ayrıca TurSEFF ödül töreni de yapıldı. Törende Türkiye genelinde 2.556 yeşil proje arasından 8 yeşil proje TurSEFF Mükemmellik Ödülü'nü aldı. Projeleri ödül alan firmalar aşağıdaki şekilde sıralandı:

  • Lüks Kadife / Tekstil sektöründe yenilenebilir enerji projesi uygulamasıyla
  • Fehmi Eroğlu AŞ / Gıda sektöründe yenilenebilir enerji projesi uygulaması
  • Biyokütle Enerji Elektrik Üretim AŞ / Tüpgazı proje uygulaması
  • Aral Tekstil / Tekstil sektöründe yenilenebilir enerji proje uygulaması
  • RTM Tarım / Tarım sektöründe yenilenebilir enerji proje uygulaması
  • Ekomas Enerji Elektrik Üretim ve Dağıtım AŞ / Atıktan enerji alanında proje uygulaması
  • Yeşil Çiftlik Sulama Kooperatifi / Sürdürülebilir sulama kooparatifçiliğinde yenilenebilir enerji proje uygulaması
  • Manisa Büyükşehir Belediyesi / Sürdürülebilir şehircilik ve elektrik ulaşım alanında proje uygulaması

Ezgi ACER - Enerji Günlüğü / İSTANBUL

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler