1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Tuz Gölü Yeraltı Doğal Gaz Depolama Tesisi kapasitesini 6 kat arttıracak

Tuz Gölü Yeraltı Doğal Gaz Depolama Tesisi kapasitesini 6 kat arttıracak

Enerji Günlüğü - BOTAŞ tarafından Tuz Gölü’nde yapılan doğalgaz depolama tesisinin kapasitesi altı kat arttırılacak. Boru Hatları ile Petrol...

Tuz Gölü Yeraltı Doğal Gaz Depolama Tesisi kapasitesini 6 kat arttıracak

Enerji Günlüğü - BOTAŞ tarafından Tuz Gölü’nde yapılan doğalgaz depolama tesisinin kapasitesi altı kat arttırılacak. 

Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. tarafından Tuz Gölü'nün yaklaşık 40 km güneyinde yapılması planlanan Tuz Gölü Yeraltı Doğal Gaz Depolama Projesi (YDGDP) kapasitesini 1 milyar metreküpten 6 milyar metreküpe çıkarılması planlanıyor.

6.200.000.000 -TL (Yastık Gazı Dahil) bedelli kapasite artış projesi kapsamında,  projede, yaklaşık 1000 m derinlikte bulunan geniş yeraltı doğal tuz yapısının bir bölümünün kontrollü olarak tatlı su ile eritilmesi (leaching) yoluyla yeraltı gaz depolama mağaraları (kaverna) oluşturulacak. Bu bağlamda, ülke çapında özellikle yaz aylarında ortaya çıkan kullanım fazlası doğal gazın, proje sahasının yaklaşık 14 km kuzeyinden geçen Doğu Anadolu Doğal Gaz Ana İletim Hattı'nın, Kayseri-Konya-Seydişehir kısmından bir branşman yardımıyla alınarak, oluşturulacak olan tuz kavernalarında depolanması sağlanacak.

Söz konusu proje ile  630.000 metreküp - 850.000 metreküp fiziksel hacimli 48 adet yeni depolama mağarasının açılması planlanıyor. 

Projenin hayata geçirilmesi ile mağaralarda (kuyularda) depolanan doğal gazın; yoğun dönemlerde ülke çapında artan gaz talebini karşılamak amacıyla, mağaralardan çekilerek tekrar Doğu Anadolu Doğal Gaz Ana İletim Hattı‟nın Kayseri-Konya-Seydişehir kısmına verilmesi sağlanacak.

Mevcut durumda inşaat çalışmaları sürdürülen her biri 630.000 metreküp fiziksel hacimli olan 12 adet depolama mağarasından (kaverna) oluşan “Tuz Gölü Yeraltı Doğal Gaz Depolama Tesisi”nde ilk 6 depo 2017 yılında devreye alınacak olup, bu aşamada 500 milyon metreküplük depolama kapasitesine ulaşılacak. İkinci grup 6 deponun ise 2020 yılında tamamlanarak toplamda 1 milyar metreküplük depolama kapasitesine ulaşılacak.

PROJE İLE İLGİLİ HALKIN KATILIM TOPLANTISI YAPILACAK

Söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 22/11/2016 tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecek.

ÇED Başvuru Dosyasını İncelemek isteyenler Bakanlık Merkezinde veya KONYA Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek, zamanlama takvimi içerisinde proje hakkında Bakanlığa veya Valiliğe görüş bildirebilecekler. Halkın Katılımı Toplantısı yeri ve saati ile ilgili ÇED İzin Denetim Genel Müdürlüğü ve KONYA Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden bilgi alınabilecek. 

TUZ GÖLÜ MAĞARALARINDA DOĞALGAZ DEPOLANACAK

Önceki ve Sonraki Haberler