1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. TZOB: Umutlu HES sulanabilir alanlara zarar verecek

TZOB: Umutlu HES sulanabilir alanlara zarar verecek

Enerji Günlüğü - TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kelkit Vadisi’nde kurulacak Umutlu HES’in sulanan yaklaşık 46 bin dekar ovada verimi önemli ölçüde...

TZOB: Umutlu HES sulanabilir alanlara zarar verecek

Enerji Günlüğü - TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kelkit Vadisi’nde kurulacak Umutlu HES’in sulanan yaklaşık 46 bin dekar ovada verimi önemli ölçüde etkileyeceğini söyledi. Projenin, kontrolsüz ve geri dönüşümü olmayan zararlarının bulunduğunu savunan Bayraktar, “Bu durum, aynı zamanda insan yaşamı ile diğer projeleri olumsuz etkileyecek" dedi.

Taşova-Erbaa Kelkit Vadisi'nde kurulacak HES'ler ile ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “HES'lere karşı değiliz. Ancak, Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak verimli tarım arazilerimizi korumak da görevimiz" ifadelerini kullandı.

2 BİN 500 ÇİFTÇİ ZARAR GÖRECEK

Umutlu HES Projesi'nin, doğaya ve çevreye verdiği zararların yanında tarım alanlarının sulanmasına da engel olacağını belirten Bayraktar, "Tarım arazilerine yapılacak olan inşaat, kanallar ve servis yolları proje unsurları, verimli tarım alanlarının kullanılamaz hale gelmesine yol açacaktır. Yaklaşık 2 bin 500 çiftçimiz bu projeden zarar görecektir. Diğer taraftan suyun borular ve tüneller ile götürülmesi, halen yaz mevsiminde su sıkıntısı fazla olan bu havzayı susuzluk problemiyle karşı karşıya bırakacaktır. HES projelerinin kurulması hakkındaki Yönetmelik kapsamında akarsu yatağına bırakılan ve 'can suyu' olarak adlandırılan su miktarı yetersiz kalmakta, yaz aylarında küçük kollardan gelen sular da kesilince bitkiler, flora ve fauna zarar görmekte, ekolojik denge bozulmaktadır" dedi.

Bayraktar, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Sonuç olarak Erbaa ve Taşova ilçelerinde yaşayan çiftçilerimizi ve yöre insanını daha yakından ilgilendiren Umutlu HES projesinin uygulanmasıyla sulanan yaklaşık 46 bin dekar ovada verim önemli ölçüde etkilenecek, kontrolsüz ve geri dönüşümü olmayan zararlar oluşacaktır. Bu durum, aynı zamanda insan yaşamı ile diğer projeleri olumsuz etkileyecektir. Suyun enerji üretiminde kullanımı sonucu, enerji üretimi dışı alanlardaki kullanımında, su hizmetlerinde ve Taşova ile Erbaa ilçe çiftçileri arasında suyun bölüşümün de sorunların yaşanılması kaçınılmaz olacaktır.”

Yeşilırmak nehrinin yan kolu olan Gökdere üzerinde kurulan Yaprak 1 ve 2 Regülatörü ile HES projesinin faaliyete geçmesiyle havzada su kaynaklarının azalarak doğal yaşamın büyük oranda zarar gördüğünü söyleyen Bayraktar, “Yaşanan bu olumsuzluklar, halen gündemde olan, Erbaa ve Taşova ilçesinde yapılması planlanan Umutlu HES projesi, çiftçilerimizi ve yöre insanını endişeye sevk etmiştir. Taşova ve Erbaa Ziraat Odalarımızdan alınan bilgilere göre, Yeşilırmak nehri üzerinde 22 HES projesinin uygulanması düşünülmektedir. Bu projelerden biri olan Umutlu köyünde uygulanacak olan HES projesinden, yaklaşık olanak 34 bini Erbaa, 12 bini Taşova’da olmak üzere toplam 46 bin dekar yılda iki ürünün alındığı son derece verimli tarım arazileri etkilenecektir" diye konuştu.

ENERJİ İHTİYACI HES’LERLE KARŞILANACAK

Ülkelerin kalkınma politikaları içinde hayati önem taşıyan stratejik alanlardan birinin de enerji sektörü olduğunu belirten Bayraktar, ekonomik gelişme ve refah seviyelerinin artmasıyla enerji tüketiminin arttığını bildirdi. Dünyada enerjiye talebin 2007-2030 yılları arasında yüzde 40 oranında artacağına işaret eden Bayraktar, bu talep artışının karşılanabilmesi için 2030 yılına kadar küresel çapta enerji sektörünün arz alt yapısına 26 trilyon dolar, yalnızca elektrik sektörüne üretim, iletim ve dağıtım için 13,7 trilyon dolar yatırım yapması gerektiğini ifade etti.

Bayraktar, “Ülkemizde çok sayıda, kısaca HES olarak adlandırdığımız hidroelektrik santrali projesi hazırlanmış, bunlardan 379'u tamamlanarak faaliyete geçmiştir. Türkiye'nin teknik olarak değerlendirilebilir hidroelektrik potansiyeli, 140 milyar kilovatsaatte ulaşıyor. Ülkemizde 2012 yılında elektrikte 57 bin 72 megavat olan kurulu gücün yüzde 33,7'sini HES'ler oluşturuyor. Yine, 239,08 milyar kilovatsaat olan elektrik üretiminin de yüzde 24,56'sını HES'ler karşılıyor” dedi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler