1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Ukrayna krizi Baltık ülkelerini LNG’ye yöneltti

Ukrayna krizi Baltık ülkelerini LNG’ye yöneltti

Enerji Günlüğü - Baltık ülkeleri Ukrayna krizini nedeniyle LNG ithal kapasitelerini arttırma planlarına ağırlık vermeye başladılar.Ukrayna krizi ile...

Ukrayna krizi Baltık ülkelerini LNG’ye yöneltti

Enerji Günlüğü - Baltık ülkeleri Ukrayna krizini nedeniyle LNG ithal kapasitelerini arttırma planlarına ağırlık vermeye başladılar.

Ukrayna krizi ile birlikte Baltık ülkeleri Rusya’nın bölgeye doğalgaz arzını radikal bir şekilde azaltacağı beklentisiyle LNG ithalatını arttırma planlarına ağırlık verdiler.

Şu anda LNG son derece pahalı ve Baltık ülkeleri de bu konuda oldukça temkinli olmalarına rağmen, yaşanan krizler ve küresel piyasa gelişmeleri LNG taşımacılığının gelecekte daha ucuz olabileceğini gösteriyor.

Nitekim Asya’da 2014-2017 yılları arasında LNG fiyatlarının % 10—15 arası düşeceği ve LNG’nin Avrupa doğalgaz boru hattı ile rekabet edebileceği tahmin ediliyor.

Estonya, Litvanya , Letonya ve Finlandiya gibi Baltık ülkeleri Rus gazına yüzde yüz bağımlı iken, bölgenin en büyük ekonomisine sahip Polonya doğalgaz ihtiyacının üçte ikisini Rusya’dan karşılıyor.

RUS GAZININ AĞIRLIĞI AZALACAK

Baltık ülkelerinin sabrı, ısrarı enerji arzında önemli bir çeşitliliğe neden olabilir. Rusya’nın Polonya doğalgaz piyasasındaki 2009 yılında % 90 olan payı 2013 yılında % 66’ya düştü ve önümüzdeki iki yılda % 15 oranında daha düşmesi bekleniyor.

POLONYA LNG TERMİNALİ KURACAK

Polonya’nın en büyük planı önümüzdeki yılın başına kadar 5 milyar metreküp kapasiteli bir LNG terminali inşa etmek ve ilk etapta Katar gibi ülkelerden, ardından da Kanada, ABD gibi şeyl gazı rezervleri nedeniyle arz fazlalığına sahip olan ülkelerden doğalgaz ithal etmek.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler