1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Ukrayna, TransBalkan Hattı’nın yeniden çalıştırmayı önerdi

Ukrayna, TransBalkan Hattı’nın yeniden çalıştırmayı önerdi

Ukrayna Boru Hatları Operatörü TSO Kurumsal ve Uluslararası İlişkiler Direktörü Olga Bielkova, atıl durumdaki TransBalkan Hattı’nın yeniden canlandırılıp, Türkiye, Yunanistan ve Ukrayna’nın birbirine bağlanmasını önerdi. 

Ukrayna, TransBalkan Hattı’nın yeniden çalıştırmayı önerdi

 Enerji Günlüğü - Ukrayna Boru Hatları Operatörü TSO Kurumsal ve Uluslararası İlişkiler Direktörü ve Ukrayna Parlamentosu Eski Milletvekili Olga Bielkova, Avrupa’yı korkutan enerji krizi ve gelişmeler hakkında Enerji Günlüğü’ne konuştu. Uluslararası enerji gündeminde son aylarda giderek daha fazla gündeme gelen hidrojenin önemine değinen Olga Bielkova, “Hidrojenin, özellikle Avrupa’nın Rus gazına bağımlılığını azaltma ihtimaliyle ilgili çok heyecanlıyım. Bu konuda çok çalışıp, büyük hayaller kurmak hepimiz için çok önemli. Ancak diğer yandan bugün neyin mümkün olduğu konusunda pragmatik ve gerçekçi olmamız gerekiyor. Bilim insanlarının ve bazı şirketlerin bu konuda biraz daha deneyler, projeler yapıp, hem halk hem de sanayi için hidrojeni erişilebilir hale getirmeleri gerekiyor” dedi. 

TÜRKİYE’Yİ LNG YATIRIMLARI İÇİN KUTLADI 

İlgili ülkelerin, başta doğalgaz olmak üzere şu anda ellerinde olan kaynak ve imkanları küçümsemeden değerlendirmeleri gerektiğinin altını çizen Olga Bielkova şöyle dedi: 
“Öncelikle kullanacağımız LNG ve doğalgazın kaynaklarını çeşitlendirmeli ve arz güvenliği sağlamalıyız. Çok sayıda LNG terminali inşa edip, farklı kaynaklardan borularla doğalgaz taşımayı başaran Türkiye’yi bu konuda tebrik ediyorum. Bu sadece Türkiye için değil, Ukrayna için de hayati önem taşıyan bir konu.”  

YUNANİSTAN-TÜRKİYE-UKRAYNA BAĞLANTISI

Olga Bielkova, 1980’li yıllarda Türkiye’nin aldığı ilk Rus doğalgazını taşıyan TransBalkan hattının şu anda atıl durumda olduğunu hatırlatarak "Biz, şu anda atıl durumda bulunan TransBalkan Hattı'nın da en kısa zamanda faaliyete geçip, Türkiye, Yunanistan ve Ukrayna’yı birbirine bağlamasını arzu ediyoruz. Ayrıca biyokütle dahil erişilebilir seviyede yenilenebilir enerjinin de enerji piyasasında yerini almasını bekliyoruz” diye konuştu. 

PLAN YAPARKEN STRATEJİK DAVRANMALI 

Bu kışa endişeli giren Avrupa ülkelerinin ihtiyacını karşılamaya yönelik planlar yapılırken stratejik davranılması gerektiğini kaydeden Olga Bielkova şöyle konuştu: 

“Sadece bu kışı değil, bir sonraki kış mevsimini de düşünmeliyiz. Öncelikle her ülke, doğalgaz tüketimini gözden geçirmeli, çünkü Rusya’dan gelmediği, gelmeyeceği için arz daralıyor. 
Özellikle bazı ülkeler, altyapı yetersizliği ve ekonomilerinin doğalgaza bağımlı oluşu nedeniyle daha büyük sıkıntılar yaşayacak gibi görünüyor, çünkü tüketimi azaltmaları daha zor olacak. Bu ülkelere destek olmak için bazı tedbirler alınmalı.” 

Ukrayna’nın güçlü bir altyapıya sahip olduğunu belirten Olga Bielkova, “Depolarımız ve farklı kaynaklardan topladığımız LNG var. Brüksel ve diğer Avrupa başkentleri karar almaları halinde emin olun Rus gazına bağımlılığın önemli ölçüde azaltılması ve yerine farklı kaynaklardan elde edilen enerjinin konması mümkün” değerlendirmesinde bulundu. 
Mehmet DAYIOĞLU - Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler