1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Transgaz Moldova'nın gaz sistemini Gazprom'dan devralıyor

Transgaz Moldova'nın gaz sistemini Gazprom'dan devralıyor

Transgaz, Moldova'nın ulusal gaz sistemini Gazprom'dan devralmak için anlaşma imzaladı.

Transgaz Moldova'nın gaz sistemini Gazprom'dan devralıyor

Enerji Günlüğü - Romanyanlı Transgaz, Moldova'nın ulusal gaz sistemini Gazprom'dan devralmak üzere anlaşma imzaladı. 

Romanyalı Ulusal Gaz İletim Şirketi Transgaz (The National Gas Transmission Company SA), Gazprom’un Moldova ve Transdinyester'deki altyapısını devralmak üzere, Gazprom ile anlaşma imzaladı.

Gazprom, Ukrayna Rusya Savaşının başlamasının ardından Avrupa Birliği (AB) mevzuatıyla uyumlu işleyen Moldova mevzuatına uymayı reddettiği için Moldova’daki altyapı yatırımlarını satışa çıkarmıştı. 

Romanya doğalgaz konusunda hem kendi ihtiyacını karşılayabilecek şekilde yerli üretimiyle hem de iletim ve dağıtım sistemiyle tam egemenliğe sahip bir ülke. Kuzey Atlantik Paktı (NATO) ve AB saflarında yer alan Romanya’nın Ulusal Gaz İletim Şirketi Transgaz, Gazprom’un Moldova’daki bütün varlıkları ile tüm operasyonlarını 19 Eylül 2023 itibarıyla devralacak. 

Transgaz’ın Gazprom’un Moldova’da sahip olduğu altyapıyı devralmasının, uluslararası piyasada da bazı etkiler yaratması bekleniyor. 

1992 yılında imzalanan ateşkes anlaşmasından bu yana tek taraflı olarak bağımsızlık ilan eden ve fiili olarak bağımsız bir ülke olan Transdinyester, Ukrayna ile Moldova sınırı boyunca uzanan kuşakta konumlanıyor ve Transgaz’ın devir sözleşmesini imzalamasıyla, gaz konusunda büyük ölçüde Moldova ve Romanya’ya bağımlı hale gelecek. 

Öte yandan alternatif doğalgaz iletim hatlarının devreye girmesiyle önemi azalan ve Türkiye ile Ukrayna arasında, Yunanistan ve Kuzey Makedonya'ya da bağlanarak doğalgaz taşıyan Trans Balkan Doğalgaz Boru Hattı, yeniden önem kazanmaya başlayabilir. Trans Balkan Boru Hattı, Gazprom tarafından Balkan ülkeleri üzerinden Türkiye'ye gaz sevkiyatı için kullanılıyordu.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler