1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Moldova ile Gazprom arası 700 milyon dolarlık borç anlaşmazlığı

Moldova ile Gazprom arası 700 milyon dolarlık borç anlaşmazlığı

Moldova, Gazprom’un 709 milyon dolar olarak bildirdiği doğalgaz borcunun, 8,6 milyon dolar olduğunu açıkladı.

Moldova ile Gazprom arası 700 milyon dolarlık borç anlaşmazlığı

Enerji Günlüğü - Moldova, Gazprom’un faizler hariç 709 milyon dolar olarak bildirdiği doğalgaz borcunun, 8,6 milyon dolar olduğunu açıkladı. 

Haziran 2022'de Avrupa Birliği’ne (AB) katılmak için aday statüsü elde eden Moldova, Gazprom tarafından faizler hariç 709 milyon dolar olarak bildirilen doğalgaz borcunun, 8,6 milyon dolar olduğunu açıkladı. 

Coğrafi konumum Ukrayna ile Avrupa Birliği üyesi Romanya arasında yer alan Moldova, 2023 Mart ayına kadar Rusya'dan Gazprom şirketi aracılığıyla doğal gaz satın alıyordu. Moldova bu tarihten itibaren gaz alımını durdurmuştu. Bunun üzerine Gazprom şirketi Moldova’ya verilen doğalgazdan kaynaklanan yüz milyonlarca dolar borç bulunduğunu bildirmişti. 

ULUSLARASI DENETÇİ RAPORU 8,6 MİLYON DOLAR DİYOR

Moldova Enerji Bakanı Victor Parliçov, dün yaptığı basın açıklamasında; uluslararası bir denetim süreci işletildiğini, denetim sonucunda Moldova devletine ait doğalgaz dağıtıcısı Moldovagaz'ın sadece 8,6 milyon dolar borcu bulunduğunu ve var olmayan borçları ödeme niyetinde olmadıklarını söyledi. 

Moldova’nın tezine göre denetçi raporu; borcun yaklaşık yarısının dolar cinsinden günlük yaklaşık %0,35'lik yüksek faiz oranlarıyla tahakkuk eden gecikme ücretlerinden oluştuğunu ortaya koyuyor. Ayrıca Moldova tarafına göre denetçiler; Moldovagaz ve Gazprom'dan, iddia edilen borcun 276 milyon dolarlık kısmını karşılayacak belgeleri alamadı. Denetim sonuçlarının Gazprom’la da paylaşıldığını kaydeden Moldova tarafı, iddia edilen tutarın 400 milyon dolarının ise ‘usule aykırı uygulama’ gerekçesiyle ödenmeyeceğini bildirdi. 

GAZPROM: TÜM YOLLARLA HAKKIMIZI ARAYACAĞIZ

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova da Moldova'yı enerji tedariki konusunu siyasallaştırmaktan kaçınmaya çağırdı. Gazprom da Ekim 2022'de Moldova'yı, doğalgaz borçlarını ödemeleri konusunda uyarmış; borç ödemezse gaz sevkiyatını durdurma kararı alabileceklerini bildirmişti

Gazprom, Moldova Enerj Bakanı’nın açıklamasının ardından aynı gün bir bülten yayınlayarak uluslararası denetçi raporunun Moldovagaz Denetleme Kurulu'nun onayına sunulmadığını hatırlattı ve Gazprom ve Moldovagaz’ın konuyla ilgili bir mutabakata varmadığını kaydetti. 

Gazprom’un açıklamasında “Söz konusu borç bir yıl önce faizler hariç 709 milyon dolar olarak bildirilmişti. Denetçinin vardığı sonuçların söz konusu borcun tutarı ve geçerliliği üzerinde herhangi bir etkisi olamaz; üstelik borcun varlığı Gazprom ve Moldovagaz tarafından düzenli olarak incelenen belgelerde ve uluslararası tahkimin ilgili kararlarında da teyit edilmektedir. Gazprom, Moldova tarafının açıklamalarını kategorik olarak reddediyor ve tüm uygun yollarla haklarını talep etmeye devam etmeyi planlıyor” ifadelerini kullandı.

Moldova ile Gazprom arasındaki borç tartışması; Transdinyester (Dinyester Nehri'nin sol yakası; Transdinyester Moldova Cumhuriyeti) olarak bilinen ve Moldova’dan tek taraflı bağımsızlık ilan eden bölgeyi dışarda bırakarak, sadece Dinyester Nehri'nin sağ yakasına (Moldova Cumhuriyeti) ilişkin doğalgaz borçlarını kapsıyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler