1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Ukrayna’nın RES’leri savaş sebebiyle zarar gördü

Ukrayna’nın RES’leri savaş sebebiyle zarar gördü

Ukrayna’nın rüzgar enerjisi santrallerinin yüzde 90’ı savaş nedeniyle zarar gördüğü açıklandı.

Ukrayna’nın RES’leri savaş sebebiyle zarar gördü

Enerji Günlüğü - Avrupa Ekonomik Komisyonu raporunda, Ukrayna’da yaşanan savaşın, ülkedeki güneş enerji santrallerinin yüzde 30’una, rüzgar enerji santrallerinin ise yüzde 90’ına zarar verdiği bildirildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Avrupa Ekonomik Komisyonu raporuna göre, Ukrayna’nın yenilenebilir enerji kaynakları olan güneş ve rüzgar enerjisi santrallerinin büyük bir kısmı savaş sebebiyle zarar gördü. Şubat ayından itibaren yaşanan çatışmalardan dolayı güneş enerjisi santrallerinin yüzde 30’u, rüzgâr enerjisi santrallerinin ise yüzde 90’ı kullanılamıyor.

Orta Asya ve Doğu Avrupa ülkelerini de kapsayan rapora göre Ukrayna 2017-2021 yılları arasında yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji üretiminde kullanımında başı çekiyordu.

Öte yandan Ekonomik Komisyon raporu, Rusya-Ukrayna savaşının Ukrayna’nın enerji üretimi için bir kırılma noktası olduğuna işaret ediyor. Savaş kısa dönemde yenilenebilir enerji santrallerini kapasitelerinin altında kullanımına neden olurken, uzun dönemde yenilenebilir enerjinin yerel üretimi Ukrayna’nın enerji sektöründe bağımsızlığı anlamına geliyor. 2021 yılı boyunca bölgede yükselen yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ise bu durumu destekleyen yasalardan ve maliyetin düşmesinden kaynaklanıyor.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler